Upadaj u kombi, Rijeka, 2022.

“Upadaj u kombi” je parkiran u garaži

U protekla tri mjeseca s nekolicinom riječkih bendova uspješno smo organizirali novi program “Upadaj u kombi”.

Podsjetimo, “Upadaj u kombi” je naziv programa koji zapravo na bazičan način opisuje najvažniji cilj postojanja svih bendova; a to su nastupi uživo ili jednostavnije koncerti. No, u ovome slučaju ti koncerti imaju “dodatnu” vrijednost jer spajaju i otkrivaju: nova mjesta, nove lokacije, nove publike, nove bendove stvarajući tako nove suradnje. Sve nabrojano uz nova iskustva i više nego zanimljivo putovanje privedeno je kraju i kombi je sigurno parkiran u garažu, spremno čekajući novu avanturu.

I krenuli smo….

Prvo koncertno druženje dogodilo se početkom ožujka kad su se u novom zagrebačkom klupskom prostoru Dva Osam na pozornici susreli stari prijatelji; riječki bend Marinada i zagrebački Šumski. U nadasve prijateljskom okružju vjerna publika je spremno dočekala bendove stvorivši izvanrednu atmosferu. Naravno, motiv su bili sjajni nastupi oba benda koji su osim aktualnih okupljene počastili s novim pjesmama koje se tek trebaju naći na novim albumima.

Zadnje subote u travnju posjetili smo po prvi puta kultni klub A3 u Kninu. Kombinacija bendova The Black Room i The Siids  pokazala se kao pun pogodak. Kako to već biva u Kninu reakcije i dolazak publike ne izostaje pa nije zgoreg spomenuti da spomenuto mjesto punih 18 godine redovito održava kulturni program. Vrhunac koncerta je svakako bio sam kraj, kad su članovi oba benda zajedno izveli pjesmu “Blue Monday” (u originalu autori New Order).

Svibanjsko druženje s My Buddy Moose odvelo nas je u trokut gradova pod šifrom KKK. Riječ je o Karlovcu i prostoru Male scene, gdje treba izdvojiti i lokalnu podršku kantautora Martina Ladike, zatim Križevcima i savršenom klubu Kulture te zadnjoj stanici, ponovna posjeta Kninu. A nastupi? Kod My Buddy Moose nema greške, dugogodišnje prijateljstvo savršeno se pretapa u energičan nastup vješto kombinirajući sad već poduži presjek karijere s sjajnim obradama ili bolje reći utjecajima.

Na proljetni “koncertni izlet” krenuli su i predstavnici ča-metala Po’ Metra Crijeva koji su za karlovački koncert pojačani s šah mat rock trojkom Pomelo Chess Society, dok je križevačka publika mogla čuti i novi perspektivni riječki bend Ochi. Sva tri benda predstavili su se u najboljem izdanju, najavljujući ljetne (festivalske) svirke. Upravo ovi bendovi su još jednom pokazali šaroliku lepezu žanrova programa “Upadaj u kombi” gdje je zapravo live doživljaj najvažnije mjerilo nastupa.

…vrući završetak

Veliko nam je zadovoljstvo bio i odlazak u Umag, na jubilarno deseto izdanje Indirekt festivala. Još jednom u kombi su sjeli The Siids i The Black Room i otprašili setove s kojim su pridobili nove fanove. A kako su temperature naglo porasle pravo osvježenje je i bio open air moment. Domaćin samog finale za oba benda, ali i za program u cjelini pripalo je klubu Kulture u Križevcima. Idilično gostoprimstvo s jedne strane pozornice te izvrsni koncertni nastupi s druge strane najbolje opisuju (vrući) završetak svega.

Upadaj u brojke

  • 1 kombi
  • 5 gradova
  • 8 bendova
  • 10 koncerata
  • 12 ljudi u organizaciji
  • 36 glazbenika
  • 96 dana
  • 3934 km

Umjesto zaključka

I za sam kraj posebne zahvala ide svim sudionicima; od bendova, preko voditelja ili vlasnika prostora, produkcijskih timova, domaćinima kad je riječ o smještaju i naravno publici bez koje ovo ne bi imalo smisla. Nadamo se ponovno susretu bez obzira na prijevozno sredstvo.

Upadaj u kombi je program koji je provela udruga Diston iz Rijeke, a sufinanciran je putem Natječaja “Jer svirati se mora 2” provedenog u suradnji Ministarstva kulture i medija RH i Hrvatske glazbene unije.

Upadaj u kombi, Rijeka, 2022.
Upadaj u kombi vizual, autor Radnja

p.s. inspiracija za naziv programa je preuzeta iz istoimenog prijevoda knjige autora Henrrya Rolinsa “Get In The Van…On The Road With Black Flag”. Apsolutna preporuke za čitanje!