Šumski + Marinada, Zagreb 2022.

Upadaj u kombi

Šumski + Marinada

ŠUMSKI

Šumski su osnovani davne 1991. u Zagrebu pod utjecajem cijelog niza glazbenih stilova – od afra, krauta, new wavea, avant-popa, prog-rocka pa sve do glazbe iz crtanih filmova. Pa tako za proslavu 30. obljetnice pripremaju novi album, šesti po redu.

Osim u Hrvatskoj, nastupali su u Sloveniji, BiH, Srbiji, Mađarskoj, Nizozemskoj, Češkoj, Belgiji, Makedoniji, Bugarskoj, Švicarskoj, Danskoj, Njemačkoj i UK.

Novi uzlet benda obilježile su svirke po važnijim festivalima u regiji – Exit, InMusic i SuperUho, kao i fantastične recenzije albuma u hrvatskim i slovenskim medijima te prisustvo na skoro svim listama albuma godine.

MARINADA

Marinada je bend iz Rijeke, nastao 2003 godine. čija se glazba zasniva na eksperimentiranju različitih žanrova (pop, elektronika, a capella…). U dosadašnjem radu, objavili su 30-ak studijskih albuma, većinom za nezavisnu etiketu Slušaj najglasnije!

Marin: “Na nastupu u Zagrebu, klubu Dva Osam ćemo prezentirati novi materijal albuma ‘Gubljenje vremena’ koji je u fazi miksa i koji bi trebao izaći ovo proljeće. Također ćemo odsvirati i neke naše marinirane hitove sa naglaskom na album ”Marinada na vrućem krovu” (2019), kojeg smo radili zajedno s Qwertyjem.”
U najavi koncerta pogledajte posljednji nastup/probu uživo iz prostora ex-Ribooka u Rijeci u sklopu projekta ”Kada se opet vidimo?”. Marinada odgovara – 17. veljače u Dva Osam u Zagrebu!

”Od pjesme do pjesme, prvo naslovne “Gubljenje vremena”, pa “Zaron”, a posebice “Istok nas budi” taj plesni ritam je bio sve naglašeniji s minimalistički uravnoteženim dinamikama kapitalizirajući unosan šmek novog aspekta nekadašnjeg new-wavea, specifično kontempliranog kroz dojmove Talking Heads iz 1980. (nikako iz 1981., 1982. ili 1983.), te usmjerenih EBM tempova nalik na D.A.F. iz sukladno vrlo bliskog perioda dodavajući svemu tome i dašak trance manira koji su sve više eksplodirali kroz pjesme “Novac”, “Poljubac za sutra”, “Sve jedno” i “Žad”. To su sve redom energične, plesnim ritmovima nabijene pjesme s angažiranim socio-društvenim stavovima, a Marin kao glavni vokalist i šoumen podosta je akcentirao lucidnost i paranoju uvijenu kroz ironičan sarkazam.” Horvi, terapija.net

Pisani izvještaj s portala terapija.net pročitaj ovdje.

Program je sufinanciran putem Natječaja “Jer svirati se mora 2” provedenog u suradnji Ministarstva kulture i medija RH i Hrvatske glazbene unije.