Retrovizor 2021.

Retrospektiva godine koja se ubrzo bliži svome kraju. Prisjećamo se najvažnijih događanja u režiji Distunea.
Autor: Marin Jurčić

Od lansiranja novog weba do pank šutke u podrumu Beertije, 2021. je bila žilava, čudna ali i odlična godina za Distune. Kako je zbilja teško je izdvojiti neke best-off momente, kroz ovaj osvrt želim pokazati kako je godina izgledala iz Distune retrovizora.

Hladno paljenje i novi festival

Iako smo cijelo vrijeme “radili u sjeni”,  godina nam je začudo nije počela koncertom, već lansiranjem novog weba. Kako nam u Distuneu nikad nije dosadno, odlučili smo prisilnu zimsku pauzu iskoristiti za osvježavanje weba, pumpanje digitalnih kanala i istraživanje publike. Tako smo se još od prethodne jeseni bacali na izradu novog weba i ogroman zadatak arhiviranja svih dosadašnjih programa i koncerata u 10 godina rada. Isti je web sad prvo mjesto na kojem publika dolazi do našeg programa (budućeg i aktualnog), kupuje ulaznice, dolazi do kul Spotify plejlista naših gostiju i prijatelja ili čita novosti sa bloga. Totalna pobjeda.

Ubrzo je došao prvi pravi test nakon više od pola godina koncertne stanke – novi festival Pul Kaštela. Osim dvodnevnog izleta u ethno vode, festival je bio novo partnerstvo sa divnim ljudima iz udruge Kreativni Krk i isprobavanje novih volonterskih snaga. Nakon završetka Pul Kaštela, vratili smo se na domaći teren za pilotnim izdanjem Music On! i prvim ikad stolnoteniskim turnirom na Pajolu.

Svi su programi bili odlično prihvaćeni od publike, kako to biva – nova izdanja su u pripremi za 2022.

Nastavak tradicije

Osim novih, kroz ove smo godine nastavili tradiciju ljetnih bisera. Jubilarni 15. Sajam ploča bio je najposjećeniji dosad. Sa više od 1500 posjetitelja, peto je izdanje Velvet festivala apsolutno pomelo otok Krk (poseban su doprinos imali naši dragi polaznici LTAM radionice). Održani su i tradicionalni oproštaj od ljeta “Distune na Pajolu” kao i deveto izdanje Impulse Festivala. Konačno smo i prekinuli neke stvari – nakon godinu i pol stanke održan je prvi “Distune vam predstavlja…” koji je do kraja godine nakalemio 4 izdanja i ugostio 5 fenomeanlnih izvođača.

Zimsko finale

Ova je zima dovela novu suranju – pilotni izlet u Pulu zapakiran u tribinu i koncert Follow Up (nastavak je već u siječnju 2022.).  Za kraj godine nakrcali smo dva vikenda spomenutog serijala “Distune vam predstavlja…” u dobro nam poznatom podrumu Beertije.

Po običaju šaralo se je po žanrovima. Slušali smo folk, funk, shoegaze i pankčinu.

Veliko hvala

Na kraju dana (ili godine) zahvale bi zbilja trebale dobiti svoj blog post. Da suzim – ogromno hvala svim izvođačima, partnerima, suradnicima, Radnji na genijalnim plakatima, volonterima velikoj pomoći i naravno dragoj publici bez koje sve ovo nije moguće. Trenutno je prerano za odavanje novih aseva. Mi idemo po svom, vrlo uskoro sa novim koncertima, progrmaima i popratnim iznenađenjima.

Marinova best-off galerija je malo niže, slobodno baci oko.