ABOP + The Black Room + Svemirko + Grad, autorica: Hana Barić

Music ON!

ABOP + The Black Room + Svemirko + Grad

ABOP

Riječ je o veoma hvaljenom zagrebačkom bendu elektroničke glazbe inspiriranom acid houseom, kojeg čini petero izvrsnih glazbenika. Energična live elektronika koju izvode na pozornici, svom prirodnom staništu, priskrbila im je titulu intrigantne i uzbudljive pojave na domaćoj sceni čiji nastupi garantiraju ekstatičan spektakl svjetskog kalibra.

Poslije izlaska istoimenog EP-a (2016.), slijede brojni nastupi diljem Europe: Austrija, Italija, Mađarska, Slovačka, Njemačka, Belgija, Francuska, Češka i Bugarska. Godine 2017., proglašeni su najboljim bendom za elektroničku glazbu – nagrada koju dodijeljuje Ambasador. Dvije godine kasnije, ABOP izlaze s prvim LP-om pod nazivom ”Delta”.

SVEMIRKO

Svemirko predstavlja sve što ste od jednog pop benda tražili i dobili. Savršeno uravnotežen spoj osjećaja, vještine i kvalitete. U jednom trenutku emo-macho, u drugom avangardan, a u trećem sasvim normalan, recept je koji nastupe uživo čini nezaboravnima. Ova eklektična skupina iz Zagreba, predvođena Markom Vukovićem, nameće se kao jedna od najinteresantnijih pojava suvremene pop glazbe Balkana. Uz spomenutog Vukovića, Svemirko na Music ON!-u nastupa s novim materijalom i u novom sastavu kojeg čine: Silvia Grilec, Antonio Bošnjak, Mate Ponjević i Dario Sušanj.

GRAD

Priča o sastavu Grad priča je o riječkoj glazbenoj sceni sredinom 80-ih. To je razdoblje u kojem izravno s riječkih dokova na koncertne podije cijele bivše države slijeću vodeći riječki bendovi, među kojima zasluženo mjesto zauzima grupa Grad. I upravo su oni u svim napisima koji su pratili bilo skupne, bilo pojedinačne nastupe riječkih sastava isticani kao perjanice cijele scene.
Iako su uživali naklonost kritike i publike kao urbani rock sastav, sklon artističkim izletima koji su se najbolje reflektirali kroz suradnju na video brojevima s cijenjenim video-umjetnikom Daliborom Martinisom, proći će još šest godina do njihovog debitantskog albuma.

Objavljivanje ploče ”Ljudi” (1991.)  riječki Novi list proglašava jednim od najvažnijih događaja u povijesti riječke scene, odajući priznanje dosadašnjem beskompromisnom i upornom radu sastava. Do sada su izdali ukupno osam albuma, a na sam dan koncerta Music ON!, izlazi im svojevrsni mix probranih hitova u obliku cd-boxa s novim singlom ”Sjever”.

THE BLACK ROOM

Riječka skupina The Black Room glazbeno se oslanja na tamniji prizvuk blues rock i garage rock bendova te neo-psihodelije 80-ih i 90-ih. Tekstovi su inspirirani osobnim pričama iz grada, s protagonistima koji žive u ozračju rocka, poezije i noćnog života. Odbacujući standardne narativne vrijednosti, The Black Room se u stihovima bave tematikama društvenog statusa, izolacije, istraživanja i postizanja osobne slobode.

The Black Roomu je pripala čast da otvore prvi Music ON!, na kojem će između ostalog odsvirati i nekoliko novih pjesama, za album koji bi trebao izaći do kraja ove ili s početkom iduće godine.

”Ima li nešto da nas pokrene? Ima! Ako to ove godine još uvijek nije nogomet, onda je to svakako povratak „live“ koncerata u gradu na Rječini!”
Robert Šimonović, Novi list

Video izvještaj s koncerta.

Koncert Music ON!, provodi se u suradnji s tvrtkom Promocija d.o.o. i dio je akcije Ministarstva kulture i medija te Hrvatske glazbene unije – “Jer svirati se mora”.

Video izvještaj s portala Moja Rijeka