Krk Etno Fest: Pul Kaštela, Krk, 2021.

Krk Etno Fest: Pul Kaštela

Tamara Obrovac & Uroš Rakovec + Ogenj + Nina Romić & Jelena Galić + Veja

TAMARA OBROVAC & UROŠ RAKOVEC

Poznata pulska kantautorica, Tamara Obrovac počinje se baviti glazbom još ranih osamdesetih u Zagrebu nastupajući po klubovima u Hrvatskoj i Sloveniji. Ubrzo stvara vlastiti skladateljski rukopis povezujući glazbenu i dijalektalnu tradiciju istarskog poluotoka sa jazz glazbom što joj donosi i internacionalno priznanje.

Skladala je preko dvjestotinjak vlastitih skladbi, izdala 13 autorskih CD-a sa vlastitim kompozicijama za koje je napisala i većinu stihova najviše na svom materinjem južnoistarskom dijalektu, a pjeva i na nekoliko ostalih istarskih dijalekata slavenskog i romanskog podrijetla od kojih nekima prijeti izumiranje, uglazbljujući stihove istarskih pjesnika.

Nakon duže pauze gostuje u gradu Krku u duetu s dugogodišnjim prijateljem i suradnikom (članom njezinog benda Transhistria), Urošom Rakovcem, koji će njezinu izvedbu pratiti na gitari i mandoli.

OGENJ

Ova vrlo zanimljiva koprivnička folk/rock kombinacija koju čine redom: Tomislav Mihac Kovačic (vokal, gitara, tamburica), Denis Kuzel (bubnjevi), Luka Iverac (viola), Filip Kušnjer (gitara) i Borna Ilić (bas gitara), po prvi puta će nastupiti na Krku. Ogenj stvara glazbu koja je miks čistog rock’n’rolla s primjesama punka, te je sve obogaćeno pitkom lirikom na kajkavskom.

Poneki ih uspoređuju s domaćim Flogging Molly, dok nisu ni daleko od Mumford and the Sons-a. Balade, poskočice, poguranci, doskočice, zborna pjevanja, prštenje energije, znoj i suze dio su svakog performansa Ognja.

NINA ROMIĆ & JELENA GALIĆ

Nina Romić jedna je od najcjenjenijih hrvatskih kantautorica mlađe generacije. Nakon vrlo uspješnog debitantskog ostvarenja “Daljine” 2010., drugim albumom “Ptice” (Aquarius Records) osvojila je kritiku diljem Hrvatske i regije te zasjela na većinu top-lista glazbenih ostvarenja za 2012.
Uslijedili su hvaljeni i među kritičarima izvrsno prihvaćeni albumi “Stablo” 2014., koji je osvojio prestižnu nominaciju “IMPALA” za najbolji europski album, i “Sloboda” 2018. godine.

Na Krku će nastupiti premijerno u pratnji Jelene Galić na kontrabasu i bass gitari.

VEJA

Etno skupina Veja dolazi iz Pazina i bavi se istraživanjem istarske narodne tradicijske glazbe te izvođenjem iste u modernijim aranžmanima koristeći razninstrumente iz cijeloga svijeta. Tako u svojim izvedbama koriste mih, gajde, kaval, violinu, harmoniku, gitaru, bas-gitaru i cajon, u raznim kombinacijama. Inspiraciju i motivaciju crpe iz glazbe koja je ispunjavala živote njihovih predaka dajući joj novu energiju.

Do sada su se često predstavljali domaćoj i stranoj publici. Nastupaju na raznim festivalima po Hrvatskoj i Sloveniji, a osim toga nastupali su i u Estoniji, Albaniji, Italiji i Grčkoj i Francuskoj. “Dolina mlinova” debitantski je album grupe Veja, izdan 2014. godine. Na njemu se nalazi 10 skladbi, od kojih su dvije autorske, a preostalih osam tradicijske s izmijenjenim aranžmanima. Album je sniman u pazinskoj dolini mlinova i u pulskom studiju Partyzan. Producent albuma je Marijan Jelenić (iz grupe Nola), a mastering je radio Martin Swan.

”Glasnim pljeskom oduševljene publike praćenom silasku Obrovac s pozornice, prvu večer festivalske dvodnevnice, svojim su energičnim nastupom dostojno zaključili članovi koprivničke folk-rock grupe Ogenj.”
Mladen Trinajstić, Novi list

Festival ”Krk Etno Fest: Pul Kaštela”, realiziran je u suradnji s udrugom Kreativni Krk i dio je akcije Ministarstva kulture i medija te Hrvatske glazbene unije – “Jer svirati se mora”.