Tamara Obrovac, Ogenj, Veja, Nina Romić, Krk, 2021.

Naš novi festival – Krk Etno Fest: Pul Kaštela!

Početak glazbenog ljeta na Krku:
Drugi vikend u lipnju  (11. i 12.6.) rezerviran je za prvo izdanje Krk Etno Festa: Pul Kaštela. U dva dana na trgu Kamplin izmjeniti će se vrhunski glazbeni gosti i obojati atraktivnu lokaciju s etno / world / jazz / folk / blues zvukovima.

U suradnji s novim partnerima udrugom Kreativni Krk organiziramo novi festival. Ovaj put su u fokusu etno i world music ispod zidina Frankopanskog kaštela. Svoj premijerni krčki nastup imati će folk rock bend Ogenj, dolazi i renomirana Tamara Obrovac u formi duetu: Tamara Obrovac glas / Uroš Rakovec giatara / mandola , tu je i Nina Romić – jedna od najistaknutijih hrvatskih kantautorica mlađe generacije i promotorica kantautorske scene te etno skupina iz Pazina, Veja koja na moderan način istražuje i izvodi tradicijsku glazbu Istarskog poluotoka.

Krk Etno Fest: Pul Kaštela_By Radnja

Duet Tamare Obrovac i njenog dugogodišnjeg suradnika Uroša Rakovca

Gitarist Uroš Rakovec član je Tamarinog Transhistria ensemble-a od 2002. godine u kojemu svojim klasičnim i jazz obrazovanjem i specifičnim načinom sviranja pridonosi punoći i originalnosti zvuka ansambla poznatog po gotovo telepatskom načinu razumijevanja među glazbenicima, koje se prenijelo i na inačicu dueta. Tamarine vokalne bravure ne treba posebno predstavljati, njen je glas jednako efektan dok pjeva melodijske linije ili u izvođenju nesputanih improvizacija, dok  dok Uroš svojim  izvedbama,  stvarajući fine harmonijsko-melodijske strukture, isijava neku duboku unutrašnju snagu koja savršeno zaokružuje Tamarine autorske i izvodilačke zamisli.

Ogenj

Energični folk rock Koprivničanci Ogenj ove godine nisu se dali smesti nezahvalnom situacijom u kojoj su se svi glazbenici našli otkako je krenula pandemija koronavirusom i ostavila brojne posljedice na sve pa tako i glazbenu industriju. Kroz zreliji i studiozniji pristup, dobitnici dvije nagrade Porin za svoj prvijenac “Domaj”, na novom izdanju “Si kak jen” uspjeli su utjeloviti svoju divlju stranu, ali i sve ono što tako dobro rade na pozornici te zapakirati u jedan osvježavajući uradak  kojim su dokazali da su se popeli stepenicu iznad, i produkcijski i svojim pristupom glazbi. Prilikom rada na novom albumu “Si kak jen” surađivali su i s Folklornim ansamblom ‘Koprivnica’ i gudačkim kvartetom ‘Libra’ koji je dodao posebnu čar baladama (“De te boli”, “Megle”, “Naj zameriti”, “Moreš ti to”) te novom albumu dao jednu ‘filmsku’ dimenziju i dubinu. Uz novu dimenziju sastava, odnosno nove članove benda, Bornu Ilića (bas, back vokali) i Luku Iverca (viola, harmonika), Ogenj sada promišlja na jedan još intenzivniji i drugačiji način, proširujući svoje glazbene horizonte. 

Nina Romić

Nina Romić jedna je od najistaknutijih hrvatskih kantautorica mlađe generacije i promotorica kantautorske scene u autorskom programu “Začarana Močvara” u Klubu Močvara.
Nakon vrlo uspješnog debitantskog ostvarenja “Daljine” 2010., drugim albumom “Ptice” (Aquarius Records) osvojila je kritiku diljem Hrvatske i regije te zasjela na većinu top-lista glazbenih ostvarenja za 2012. Uslijedili su hvaljeni i među kritičarima izvrsno prihvaćeni albumi “Stablo” 2014., koji je osvojio prestižnu nominaciju “IMPALA” za najbolji europski album, i “Sloboda” 2018. godine. Nastupa s Jelenom Galić na bass gitari/kontrabasu i u pripremi je novi album čije ćete obrise imati priliku čuti na ovom koncertnom gostovanju.

Veja

Etno skupina Veja dolazi iz Pazina i na moderan način istražuje i izvodi tradicijsku glazbu Istarskog poluotoka. Od samoga početka svog djelovanja skupina je uzimala motive iz tradicijske glazbe istarskog poluotoka kako bi u vlastitim modernijim aranžmanima takvu glazbu predstavila publici. Inspiraciju i motivaciju crpe iz glazbe koja je ispunjavala živote njihovih predaka dajući joj novu energiju.

Ideju o osnivanu benda pokrenuo je Goran Farkaš još 2007. godine, kada je započeo s istraživanjem Istarske tradicijske glazbe. Bend je tada započeo sa svirkama na lokalnim manifestacijama, a ovisno o mogućnostima izmjenjivali su se članovi benda. Današnja postava čini Veju od 2010. godine.

ULAZNICE

Ograničen broj ulaznica je pušten u prodaju i dostupan preko sustava Entrio kao i u Dallas music shop Rijeka (Splitska 2a). Cijena ulaznice u pretprodaji po danu iznosi 60,00 kn, a na dane održavanja cijena se diže na 85,00 kn. Također u prodaji su i festivalske ulaznice (vrijede za oba dana) po cijeni od 100,00 kn.

NAPOMENA

Najavljeno događanje organizirano je uz poštivanje svih preporuka HZJZ-a za spriječavanje zaraze virusom COVID-19. Radi zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih, svi se sudionici i posjetitelji pozivaju na poštivanje preporuka – održavanje razmaka, nošenje maski gdje nije moguće držati razmak, korištenje dezificijensa.

“Pravila o obvezi imanja covid – potvrda o cijepljenju ili preboljenju se ne odnose na koncerte u sklopu akcije „Jer svirati se mora“. Stoga, nema nikakve potrebe za povratom ulaznica za koncerte u sklopu akcije „Jer svirati se mora“ budući da posjetitelji ne moraju biti dvostruko cijepljeni niti će morati dokazivati da su preboljeli Covid i na taj način stekli imunitet. Ti se koncerti odvijaju s drastično smanjenim brojem posjetitelja kao što organizatori slijede i sve druge sigurnosne i zdravstvene upute dobivene od nadležnih tijela.”
-Predsjedništvo Hrvatske glazbene unije

Vizualni identitet potpisuje dizajnerski dvojac iz Zagreba, Radnja.

Krk Etno Fest: Pul Kaštela organiziraju riječki Distune promotion u suradnji s udrugom Kreativni Krk i dio je akcije Ministarstva kulture i medija te Hrvatske glazbene unije “Jer svirati se mora” . Financijski je podržan i od strane Primorsko-goranske županije, Grada Krka, HUZIPa i TZ Grada Krka.

Dobrodošli!