Polarne ptice impulse festival

Polarne Ptice: “Sve su to grane jednog ne tako mladog,  subverzivnog, r’n’r drveta.”

Na ovogodišnjem jubilarnom 10. izdanju Impulse Festivala premijernim nastupom u Exportdrvu, 19. travnja predstavit će se mladi riječki sastav Polarne ptice.
autorica: Claudia Bošković

Iza imena Polarne ptice krije se kreativni tandem; Vedran Burul na vokalu i Srđan Galić na analognom synthu i looperu. Iza sebe imaju debitantski istoimeni album objavljen u jesen prošle godine. Prepoznatljivi i svoji – dvije su riječi koje u najopćenitijem smislu opisuju zvuk Polarnih ptica, a koje predstavljaju sasvim transparentan nagovor na preslušavanje i uranjanje u slojevitost njihove glazbe, koja je i utoliko impresivnija kada joj se prepustite i dopustite da vas odvede nepoznatim i magličastim putevima svemirskih lelujanja. Specifičan i prepoznatljiv stilski pečat benda temeljen je na sanjivim vokalima uronjenim u mistični ambijent sintesajzera i gitare – stvarajući svojevrsni glazbeni eksperiment koji se uvlači pod kožu.

– Žanrovski je tu nekoliko pravaca, ali sve su to grane jednog ne tako mladog,  subverzivnog, r’n’r drveta. Sa jedne strane, obzirom na riječi i melodični vokal, tu je ipak pop u nekakvom snenom obliku. A sa druge strane tu je ambient/noise pod post-punk ogrtačem, objasnio je Srđan Galić.

Neka od kreativnih ishodišta ukorijenjenih u osebujnom zvuku Polarnih ptica izvođači su raznolikog žanrovskog porijekla, uključujući The Velvet Underground, Suicide, Briana Ena, Public image ltd, Cocteau Twins, Spacemen 3, Labradford, Stereolab, Bowery Electric, a od novijih Carla dal Forno, ili post industrijska mračnjakinja Puce Mary. Iz svega toga Polarne ptice izvukle su vlastitu jednadžbu, koju čini hipnotizirajuća glazbena sinteza obogaćena višeslojnim i metaforičnim tekstovima. Reflektirajući unutarnje svjetove glazbenika imaginativno se suprotstavlja zbilji koja nas okružuje, čiju otuđenost i distorziju oblikuju aktivne tendencije zvuka sanjarskog senzibiliteta.

Polarne ptice impulse festival
Impulse Festival, Polarne ptice, 19.4.2023., @Exportdrvo, autorica: Luisa Ritoša

– Volimo da neke osnovne melodijske linije dođu direktno iz podsvijesti. Sa druge strane, sigurno su tu strukturirane ideje i stanja koja reflektiramo. Otuđenost koja nas okružuje u našem slučaju poprima hipertrofirani oblik, a u vremenu brzine mi smo pak izuzetno spori, istaknuo je.

Po pitanju nadolazećih glazbenih planova, duo otkriva da je u procesu stvaranja novih pjesama, a na vidiku su i potencijalne svirke.

– Publika može očekivati izvođenje pjesama sa našeg albuma, ponegdje u nešto drugačijem obliku. Uz Vedranove vokalne izvedbe tu je moje sviranje analognog sintesajzera i slaganje slojeva njegovog karakterističnog zvuka, zaključio je Galić.