Velvet Festival 2021., Krk

Let’s Talk About Velvet Festival

Osvrt na edukativno festivalsko iskustvo iz perspektive polaznika Viktora Brusića.  

Za vrijeme jeseni prošle godine, 2020.-e, „zajahalo je“ drugo izdanje edukativno-glazbene radionice Let’s Talk About Music ili skraćeno LTAM.

8 polaznica i ja smo prošli kroz radionicu učeći i slušajući o temama koncipiranim u 4 modula. Prvi modul se bavio bookiranjem, temom koju nam je ispredavao Filip Pacak, booker i „prvi stup“ tehnike u zagrebačkome klubu Močvara. Pričali smo o osnovnom formatu koncerta, kako ide proces komunikacije, kako se rukovoditi budžetom te kako logistika i ljudstvo igraju ključnu ulogu u organiziranju događaja.

Drugi modul su vodili Kristina Smoljanović, koja nam je približila temu o PR-u, medijskim najavama i medijskom pokroviteljstvu i Marin Jurčić, koji nam je približio temu o marketingu, tj. o osnovama marketinga i što sve čini marketinšku strategiju.

3. modul koji se bavio vizualnim identitetom smo odradili preko Zoom-a. Petra Vrdoljak i Antonio Karača, dvojac iz studija za grafički dizajn Radnja, su nam pričali koliko je vizualni identitet koncerta bitan, kako želimo da plakati, ulaznice i digitalni format koncerta izgleda te što publici dizajnom želimo poručiti.

4. se modul bavio tehničkom produkcijom koju su nam ispredavali Davor Popdankovski i Sebastijan Tomažin. U ovome zadnjemu modulu smo učili kako čitati tehnički rider i koje sve tehničke uvjete moramo zadovoljiti kako bi se koncert mogao održati.

Let’s Talk About Music, Rijeka, 2020.
Let’s Talk About Music, 18.10.2020., @ OKC Palach

Nakon što smo prošli 4 navedena modula, dobili smo diplome da smo uspješno završili s radionicom. Od početka radionice prvotni plan je bio da prođemo module, raspodijelimo se po koncertnim funkcijama koje nas zanimaju i da organiziramo koncert koji je bio predviđen da se održi negdje u studenome prošle godine. Imali smo i zadatak da odaberemo bendove ili izvođače u rangu budžeta (8000 kn) koji bi nastupali. Pisali smo prijedloge i glasali koga bi trebalo dovesti. Najviše glasova su bili dobili Pocket Palma i Pseća Plaža. Nakon svega, prvi problem koji je nastao su bile nove COVID-19 mjere koje su branile organiziranje javnih događaja stoga je koncert predviđen za studeni morao biti prebačen. U planu je bio ožujak 2021., no kako su mjere i dalje bile na snazi koncert se nije mogao organizirati. Drugi problem na koji smo naišli je bio vezan za realizaciju prve ideje. Pocket Palma su tražili previše novaca, a Pseća Plaža se raspala. Kroz svibanj i lipanj dogovorili smo se da ćemo volontirati na Velvet Festivalu u Puntu u sklopu LTAM-a. Pozicije na kojima smo radili bili su upad, hospitality i produkcija. Bili smo u Puntu od četvrtka navečer pa sve do nedjelje ujutro s time da smo radili petak i subotu kada se Velvet održao. 

Smatram da su predavači odlično ispredavali svoje teme makar su vremenom bili ograničeni i imali samo jedno predavanje po modulu. Htio bih pohvaliti Marina i Stipu što se tiče ugošćivanja nas polaznika na radionici. Uz njihov vrlo ugodan pristup, mogli smo ponešto gricnuti i popiti ako smo htjeli. Vrlo mi je simpatično bilo što smo dobili i bedževe Distunea i LTAM-a uz diplome. Glede volontiranja na Velvetu, prvo bih htio izuzetno pohvaliti ljude koji su radili u hostelu Kantun u kojem smo bili smješteni, bili su vrlo pristojni i pristupačni. Drugo, pohvala cijeloj organizaciji, bili su nam osigurani i smještaj i hrana i piće što pokazuje koliko su se kvalitetno pobrinuli za nas. Ja sam radio na produkciji te sam za vrijeme eventa bio tzv. „leteći“ pomoćnik. Na produkciji sam radio s Sebastijanom Tomažinom, Davorom Popdankovskim i 2 dečka iz Čakovca, Ivanom i Andijem. Bilo je vrlo ugodno raditi s njima, sve je prošlo bez problema, jedino što je Sunce bilo vrlo jako za vrijeme rada. Vjerujem kako je i ostalim polaznicama sve prošlo u najboljem svjetlu te moram naglasiti da nismo imali većih problema za vrijeme događaja. 

Let's Talk About Music, Rijeka
Let’s Talk About Music

 S obzirom da je ovo tek 2. LTAM, mislim da je sve uglavnom uspješno prošlo, no dakako ima mjesta za poboljšanja za buduće radionice. Čini mi se kako je jedno predavanje po modulu premalo, pogotovo kod tehničke produkcije kod koje se treba upoznati s riderima i opremom i onda sve primijeniti u praksi. Vjerujem kako bi možda bolje bilo imati 4 predavanja, kao što smo mi imali, općenito za sve polaznike pa onda imati još (cca 4) predavanja za svako područje s time da se polaznici koncentriraju na 1 domenu od 4 navedene nakon općenitih predavanja. Čini mi se kako je bolje učiti 1 po 1 domenu bolje i efikasnije budući da sam vidio da je vrlo teško biti „one man band“ u ovome poslu.

Do sljedećeg LTAM-a!