Krk Etno Fest: Pul Kaštela #2

I ove godine, ljeto na Krku otvaramo festivalom koji je u svom prvom izdanju ispunio sva naša očekivanja. 16. i 17. lipnja, na novoj lokaciji, dvorištu OŠ Fran Krsto Frankopan u Krku, provest ćemo vas kroz uzbudljivu etno world music jazz i folk avanturu.

U suradnji s lokalnim partnerom Kreativni Krk, provest ćemo vas kroz etno /world music / jazz i folk glazbu, u dvodnevnom festivalskom formatu, na kojem će nastupati renomirani hrvatski glazbenici, koji baštine tradicionalni zvuk te ga na suvremen način prenose novim generacijama.

Na drugom izdanju Krk Etno Festa: Pul Kaštela publika će moći uživati u premijernom nastupu tria Franolić Ćulap Gabrić, Afion sprema promociju novog albuma “Treći bilbil”, Če bo bo če na na napjevima Balkana otvaraju festival, dok ćemo u dinamičnom ritmu world progressivaca Doringa ispratiti samo zatvaranje festivala.

Afion + Če bo bo če na na + Trio Franolić Ćulap Gabrić + Doringo_Poster design by_Radnja
Afion + Če bo bo če na na + Trio Franolić Ćulap Gabrić + Doringo concert poster design by Radnja

AFION

Afion je zagrebačko-skopsko-malmeški world music sastav koji je na sceni od 2003. godine. Inspiraciju nalaze pretežito u folkloru hrvatskog i makedonskog područja. Tradicijske pjesme pretaču u vlastite, originalne interpretacije i kompozicije.

Mnoštvo koncerata (više od 500!) koje su održali u Hrvatskoj i diljem Europe, pribavilo im je kultni status i velik broj fanova. Svojim izvedbama znanih i neznanih tradicijskih pjesmama izazivaju emocije koje navode publiku na ples, smijeh, ali i suze. Studijski albumi “Afion” (Aquarius Records/Spona, 2006.) i “Čudni svati” (Aquarius Records/Spona 2008.) nominirani su za diskografsku nagradu Porin.

Posljednji album iz 2020. godine ”Treći Bilbil” fantastično je otpjevan, odsviran i produciran te kvalitetom odskače izvan stilski širokog, a opet dosegom publike doneke uskog svijeta matičnog žanra. “Treći Bilbil” naprosto je fenomenalan komad glazbe, oslonjen na univerzalnost ne samo glazbenog nasljeđa nego i ljudskog duha.

U najavi festivala poslušajte pjesmu ”Cijelo Ljeto” koja se nalazi na posljednjem albumu

ČE BO BO ČE NA NA

Če bo bo če na na, četveročlani je sastav iz Rijeke čiji se repertoar sastoji od vlastitih aranžmana tradicionalnih hrvatski napjeva, napjeva Balkana, tradicionalnih romskih te autorskih kompozicija. Pored klasičnog repertoara, publici će se predstaviti i novim materijalom koje spremaju za prvo studijsko izdanje.

DRAŽEN FRANOLIĆ TRIO

Trio Franolić – Ćulap – Gabrić izvodi autorsku glazbu koja spaja elemente arapske, turske i balkanske glazbe s indijskom, jazz, romskom i klasičnom glazbom. Arapski makami nadopunjuju se s romskim i durskim ljestvicama te s pentatonikom, najčešće u kombinaciji s neparnim ritmovima, što čini orijentalnu glazbu.

Oud i viola svojim se toplim zvucima prirodno prožimaju s egzotičnim udaraljkama. To je glazba koja teče kao slobodno razmišljanje, gotovo kao prirodni dijalog koji stvara magičnu atmosferu. U pripremi je materijal za prvi zajednički album koji će predstaviti na festivalu.

DORINGO

Doringo je šesteročlani world music bend iz Zagreba u formaciji Dinko Čvorić (gitara), Mihovil Jurdana (bas), Damir Mihaljević (bubanj), Mak Murtić (saksofon, flauta), Lucija Stanojević (violina) i Nika Bauman (flauta). Na festivalu će se predstaviti aktualnim, trećim albumom ”Budem,budem”  koji je izašao prošle godine.

Njihova nas instrumentalna glazba iz rutinske svakodnevice  vodi na putovanje krajolicima, bojama i dezenima. Bogate melodije, osim što nenametljivo veličaju virtuozitet članova sastava, otkrivaju nepresušno vrelo kreativnosti koja kola među njihovim pjesmama.

ULAZNICE

Ograničen broj dnevnih ulaznica moguće je nabaviti putem mrežnog sustava Entrio ili u Dallas Music Shoppu u Rijeci. Cijena ulaznica u pretprodaji iznosi 60,00 kn dok na sam dan festivala, njihova cijena raste na 75,00 kn.

INFORMACIJE

Program je sufinanciran putem natječaja “Jer svirati se mora 2” provedenog u suradnji Ministarstva kulture i medija RH i Hrvatske glazbene unije. Financijski je podržan i od od strane Grada Krka, HUZIP-a, TZ Grada Krka i Primorsko-goranske županije.