vojko v

Impulse Festival 2023. – dobre vibracije, mnoštvo zabave i smijeha

Autorica: Lucija Grubelić

U sklopu ovogodišnjeg 10. Impulse festivala održao se niz glazbenih događanja koja su još jednom oduševila publiku. Kao polaznica radionice Let’s talk about music, koju jednom godišnje organizira Distune promotion, imala sam privilegiju sudjelovati i pomagati u organizaciji festivala te uvidjeti što sve uključuje organizacija višednevnog festivala kao što je Impulse. Od tribina, preko koncerata do sajma ploča, ovo je samo dio dojmova koji se još uvijek skupljaju o ovogodišnjem festivalu.

MICHELLE GUREVICH

Kanadska pjevačica ruskog porijekla nastupala je u Pogonu Kulture, predstavljajući novi album „Ecstasy in the Shadow of Ecstasy“. Karte su bile rasprodane, a Pogon je odzvanjao intrigantnim tonovima kantautoričinog basa, sanjivih gitara i romantičnih klavijatura. Bez obzira na broj ljudi, u Pogonu je vladao intiman ugođaj dodatno izražen mističnim osvjetljenjem pozornice. Michelle Gurevich još jednom je pokazala svoj izvođački talent postigavši ono što malo tko danas može postići na koncertima – publiku bez mobilnih telefona u zraku. Dokazala je kako za povezivanje s publikom nisu nužne ekstravagantne postave i performansi, samo ležeran stav i prirodan govor tijela kojeg potiče glazba.

ŠAJZERBITERLEMON

Mladi beogradski bend svojim autorskim pjesmama u potpunosti je oduševio publiku Beertije. Svojom energijom rasplesali su publiku koja je oduševljeno reagirala na svaku pjesmu, kao da se radi o kultnom bendu koji balkanskom alternativnom scenom vlada godinama iako iza sebe imaju tek dva albuma. Postigli su atmosferu na kojoj bi mnogi zavidjeli svojim scenskim nastupom i interakcijom s publikom. Bit će zanimljivo slušati kako će se njihova glazba razvijati u nadolazećim godinama.

TRIBINA – KAKO TO?

Na tribini u prepunom RiHub-u sudjelovali su Andrija Vujević, poznatiji kao Vojko V, Antonio Livaić, poznatiji kao Doktor, radijski voditelj i glazbenik te Dunja Matić Benčić, asistentica na odsjeku za Kulturalne studije pri Filozfskom fakultetu u Rijeci. Osnovno pitanje tribine bilo je što danas slušaju mladi, a svatko od gostiju je, obzirom na svoju pozadinu u glazbi i kulturi, ponudio interesantne uvide i mišljenja o mladima i glazbenoj industriji. Također su pričali o glavnim utjecajima na svoje stvaralaštvo, približavanju svog rada publici te kako trendovi utječu na projekte na kojima rade. Tribina je bila informativna i edukativna te su se uključivanjem publike potakle zanimljive rasprave između stvaralaca i potrošača.

TIDAL PULL

Zagrebački indie bend petorice mladića šarmirao je Beertiju svojim originalnim zvukom, svirajući pjesme s albuma prvijenca i novog albuma, kojeg su nedavno i službeno najavili. Kada bih morala opisati zvuk benda u jednoj riječi, bila bi to – nostalgija. Zaista, čini se kako su na bend utjecaj imali alt-rock bendovi ranih 2000-ih, što bi značilo da su se pozivali na zvukove svog djetinjstva. Razigrane melodije prate pomno izabrane riječi koje stvaraju prekrasne metafore te zajedno čine nešto poput uglazbljene poezije.

ZA KRAJ

Jubilarno 10. izdanje Impulse festivala obilježile su dobre vibracije, mnoštvo zabave i smijeha, otkrivanje mladih nada scene te organizacija koja je omogućila glatki tok svakog događaja. Impulse iz godine u godinu diže ljestvicu, tako da nema sumnje da će dogodine festival ponovo odušteviti publiku novim iznenađenjima.