Neurosis, Consecration, Zagreb, 2014.

Distune vam predstavlja...

Neurosis + Consecration

NEUROSIS (USA)

Često pokušavamo opisati neopisivo i nemjerljivo: šok, gracioznost, novu ideju… i uvijek iznova griješimo na veliko, baš svaki put. Riječi su šture i siromašne da bi opisale iskustvo koje se teško može prenijeti komparativnim usporedbama i objašnjenima: mora je nesretan san, smrt je kad prestaje život i zemlja te zove, silovita promjena je ona kad više ništa nije isto i pogađa upravo zbog toga.

Stoga se ostavite opisa poput ”duboko”, ”mračno”, ”destruktivno”, ”beznadno”; sve je to tu negdje ali opet nedovoljno i produkt je loše analize. Pustite to na stranu i doživite iskustvo iz prvih redova. Uz pomoć raznih suputnika poput Steve Albinia, Jarboe, uz mnoštvo solo i usputnih projekata, ukjljučujući istomišljenike poput The Melvinsa, Sleepa, St. Vitusa, snimljeno je 27 čudnih albuma, izvedeno mnoštvo turneja diljem svijeta i poznatog i nepoznatog. Pa zar se to može jednostavno opisati, a mnogi su probali sa – metal, ambijentalni hc – što je pogrešno i u konačnici gubitak vremena.

CONSECRATION

Za razliku od Neurosisa, Consecration nema nekih opipljivih točaka sa sludge metalom, već uspješno pleše na granici između prog-rocka i ambijentale. Bend je osnovan 2000. godine u Beogradu. Sastav benda se često mijenjao i varirao od tri do šest članova, dok se nije vratio na standardnu trojnu formaciju.

Jedini stalni član i osnivač benda je vokal i gitarist Danilo Nikodinovski. Kroz razne faze u stavarnju nekolicine albuma snagu su crpili iz bendova poput: Opeth, Katatonia, Anathema, Slowdive i Nurosis, Isis, Sigur Rós, Tool te Godspeed You! Black Emperor.

Neurosis su premijerno nastupili u Hrvatskoj!

”Nekima su ogromna očekivanja ispunili, druge su iznenadili i oduševili. Nema treće mogućnosti. Pokažite mi nekoga da je otišao razočaran sa sinoćnjeg koncerta! Nedostaje mi zapravo prikladnih riječi kojima bih opisao taj gotovo savršeni nastup petorke iz Oaklanda. Brutalno, glasno i dostojno opisa “masiranje bubrega”. Energično, snažno i dinamično čak i tijekom karakterističnih atmosferično-ambijentalnih dijelova.”
Antonio Poščić

Pisani izvještaj s portala Pot lista

Pisani izvještaj s portala Subsitepročitajte ovdje.

Pisani izvještaj s portala Profanity pročitajte ovdje.

Foto galeriju s koncerta pogledajte ovdje.