Neurosis + Consecration, autor: Joža Horvat

Distune vam predstavlja...

Neurosis + Consecration

NEUROSIS

Često pokušavamo opisati neopisivo i nemjerljivo: šok, gracioznost, novu ideju… i uvijek iznova griješimo na veliko, baš svaki put. Riječi su šture i siromašne da bi opisale iskustvo koje se teško može prenijeti komparativnim usporedbama i objašnjenima: mora je nesretan san, smrt je kad prestaje život i zemlja te zove, silovita promjena je ona kad više ništa nije isto i pogađa upravo zbog toga.

Stoga se ostavite opisa poput ”duboko”, ”mračno”, ”destruktivno”, ”beznadno”; sve je to tu negdje, ali opet nedovoljno i produkt je loše analize. Pustite to na stranu i doživite iskustvo iz prvih redova. Uz pomoć raznih suputnika poput Steve Albinia, Jarboe, uz mnoštvo solo i usputnih projekata, uključujući istomišljenike poput The Melvinsa, Sleepa, St. Vitusa, snimljeno je 27 čudnih albuma, izvedeno mnoštvo turneja diljem svijeta i poznatog i nepoznatog. Pa zar se to može jednostavno opisati, a mnogi su probali sa – metal, ambijentalni hc – što je pogrešno i u konačnici gubitak vremena. Jednostavno Neurosis.

“Kretajući se dnom hodnika njegove sive, vodene oči upijale su hladne zrake vanjskog svjetla što probijale su tamu da bi putovale dalje po valovitoj površini sterilnog poda, od zida do zida, od vrata do vrata, iza kojih su od pogleda skrivene potonule ljudske duše. Stao je do vrata broj 7 iz kojih su izbijali tihi jecaji i glasno duboko disanje što se ponavljalo u nepravilnim razmacima da bi opskrbilo kisikom debelo ljudsko tijelo smješteno uz pod.”
Gaz, Subsite

CONSECRATION

Za razliku od Neurosisa, Consecration nema nekih opipljivih točaka sa sludge metalom, već uspješno pleše na granici između prog-rocka i ambijentale. Bend je osnovan 2000. godine u Beogradu. Sastav benda se često mijenjao i varirao od tri do šest članova, dok se nije vratio na standardnu trojnu formaciju. Jedini stalni član i osnivač benda je vokal i gitarist Danilo Nikodinovski. Kroz razne faze u stvaranju nekolicine albuma snagu su crpili iz bendova poput: Opeth, Katatonia, Anathema, Slowdive i Neurosis, Isis, Sigur Rós, Tool te Godspeed You! Black Emperor.

”Nekima su ogromna očekivanja ispunili, druge su iznenadili i oduševili. Nema treće mogućnosti. Pokažite mi nekoga da je otišao razočaran sa sinoćnjeg koncerta! Nedostaje mi zapravo prikladnih riječi kojima bih opisao taj gotovo savršeni nastup petorke iz Oaklanda. Brutalno, glasno i dostojno opisa “masiranje bubrega”. Energično, snažno i dinamično čak i tijekom karakterističnih atmosferično-ambijentalnih dijelova.”
Antonio Poščić, Potlista

Neurosis su premijerno nastupili u Hrvatskoj!

Foto galerija s koncerta.