''One su tu'', Rijeka, 2021.

One su tu (i rasturaju!)

Osmo izdanje Impulse Festivala otvoreno je u Art-kinu gdje smo nakon najave festivala svi zajedno epidemiološki uzorno s maskama odgledali film “One su tu” divne trogirske redateljice Andrijane Mirne Marin.

Film prati četiri kantautorice i dva benda: Saru Renar, Ninu Romić, Billie Joan, Mary May, Punčke i Seven Mouldy Figs; sve redom priznate glazbenice, žene, koje ustraju u svojoj glazbenoj ljubavi i karijeri neovisno o okolini, čudnim pogledima i još bizarnijim upućenim riječima.

Ove predstavnice novog vala hrvatskih kantautorica podijelile su s Andrijanom svoja loša i dobra iskustva unutar glazbene industrije, istaknule glavne probleme s kojima se suočavaju one same, ali i njihovi kolege umjetnici te gotovo složno zaključile zašto se ipak unatoč svemu bave glazbenom umjetnošću. Glazba je kažu, ipak jača i ljepša. Dovoljna sama po sebi…

Andrijana Mirna Marin

Ovaj dokumentarni film kao takav, koji je ujedno diplomski rad nasmijane redateljice, uprizoruje nam još jednom otužnu glazbenu stvarnost u kojoj žena prema pojedincima ne može biti šefica benda, žena ne zna uštimati vlastiti glazbeni instrument te žena mora kad-tad u karijeri primiti određenu nemoralnu ponudu. Da, sve to i više samo zato što su žene. Talent-nebitan i sekundaran, ali zato svakodnevnog dokazivanja bome ne fali.

I sad razmislimo, život od glazbe je već sam po sebi itekako težak, i onda mi kao društvo još uvijek imamo iste stereotipe i predrasude koji nas uspješno vode do ljudske gluposti i imbecilizma. Umjesto da se glazbena industrija itekako svjesna navedenog problema ujedini te postane mjesto zajedništva, mašte i virtuoznosti, unutar nje još uvijek nailazimo na dokaze degradacije i otužnosti. Fancy, znam….

Nakon projekcije ovog filmskog ostvarenja uslijedio je razgovor s Andrijanom koja se sa smiješkom na licu noseći opako cool kožnjak predstavila riječkoj publici. Gledajući film, a kasnije i pričajući s redateljicom, pitala sam se hoće li navedena situacija ići na bolje…I da, nemojte me krivo shvatiti, ja sam zapravo pesimistični optimist koliko god to krivo i paradoksalno zvučalo, jer iako sam odmah svjesna onog „lošeg“, u isto vrijeme vidim i da ima mjesta za napredak. Kao što je i sama Andrijana podijelila sa svima nama, situacija uistinu ide na bolje. Pojedine protagonistice filma izjavile su primjerice da se ona nikada nisu suočile sa seksističkim komentarima i situacijama, ali većina njih jest. I to je, naravno, problem.

Upravo zato važno je nastaviti progovarati i kritički sagledati sve krivo i nepravedno unutar društva te prikazati isto kroz sve umjetnosti, pa i kroz film, jer ćemo jedino na taj način, možda, uporno dosadnim metodama određenima ukazati na nešto stavivši im to isto pred njihov fini, uzimajući zdravo za gotovi nos. Stoga se nadam da će ovaj dokumentarni film također jednim dijelom posramiti sve one patronizirajuće glasove te pomoći u pravednom, rodno nebitnom establiranju naše domaće nezavisne scene.

I da, ovu fora večer i prvi dan Impulsa zatvorila je na botelu Marina nagrađivana zagrebačka kantautorica Sara Renar, podsjećam jedna od opakih protagonistica filma, koja je još jednom dokazala svoju glazbenu veličinu i svima koji smo bili tamo uljepšala večer stoga joj na tome veliko hvala.

Sara Renar i Andrijana Mirna Marin

Dragi svi/e, zapamtite: One su tu, i rasturaju!

autorica: Anja Matić