Impulse 2021. – festivalski vodič

Osmo izdanje Impulse Festivala koncepcijski se nastavlja na uspješnicu prethodnih izdanja s osnovnim ciljem; promocija urbane kulture, posebno njenog glazbenog segmenta. Manifestacije koje se održavaju tijekom trajanja festivala kroz različite medije i formate (koncerti, filmovi, sajam, tribine, radionice) bave se glazbom koja je okosnica i poveznica festivala. U duhu toga je i slogan: “Music is everywhere“, koji na jednostavan način komunicira i zaokružuje programsku shemu festivala.

Paket otvorenja festivala  

Festival otvara riječka premijera glazbenog doksa “One su tu” u srijedu, 6.10. u 20h @ Art-kino Croatia.
Film prati četiri kantautorice i dva benda; Saru Renar, Ninu Romić, Billie Joan, Mary May, Punčke i Seven Mouldy Figs koje progovaraju o svojim iskustvima i položaju žena u glazbenoj industriji. Njihove se priče isprepliću i razilaze, ali im je svima zajednička strast prema glazbi.Pričaju o diskriminaciji s kojom se susreću, klasičnom izdavaštvu u 21.st. i ulozi društvenih mreža u njihovim karijerama te iskreno progovaraju o motivaciji i inspiraciji koja tjera mlade žene da stvaraju glazbu. Nakon projekcije slijedi razgovor s redateljicom filma Andrijana Mirna Marin.

službeni filmski plakat
službeni filmski plakat

Istu večer, na botelu Marina slijedi i prvi ovogodišnji koncertni nastup na kojem gostuje nagrađivana zagrebačka kantautorica Sara Renar. Na Impulse Festival dolazi promovirati svoj posljednji studijski album “Šuti i pjevaj” kojeg je kritika gotovo jednoglasno ocijenila kao njen najbolji i najzreliji album u karijeri.

Promocija ploče i dj set

   Glazbeno ćemo se osvrnuti i na aktualnu hvale vrijednu akciju, pomoć nastradalima u potresima (Zagreb-Sisak-Petrinja). Riječ je o promociji dobrotvorne kompilacije “Healing Sounds – Croatia Earthquakes Relief Project“. Kompilaciju će predstaviti njeni sami inicijatori, Nenad Barić i Jan Kinčl uz voditelja večeri Vojka Mecenu. Kako to biva nakon predstavljanja, gosti preuzimaju DJ pult sa svojim posebnim setom. Naravno, na promociji  će se moći kupiti kompilacija u fizičkom obliku. Mjesto i vrijeme radnje: Tunel, četvrtak, 7.10.

Koncertni petak

   Impulse Festival važnu ulogu programskoj shemi od početka daje i lokalnim glazbenim snagama bilo da je riječ o promociji novih materijala ili pak predstavljanjem novih aktera na glazbenoj sceni. Tako će u petak, 8.10., zidove The Beertije prodramti distorzijski punk / post-hardcore paket riječkih bendova: Paper Tigers i Ochi.

  Gošće prvog izdanja, audiovizualni sastav ŽEN vraćaju se i na osmo izdanje. Uz aktualni singl “Uroni u san” publiku će počastiti i presjekom s dosadašnjih albuma i otkriti još poneku novu pjesmu. Paluba botela Marina u petak, 8.10. je idealan izbor za ljuljuškanje kroz pjesme poput “Iskrenost je posebna”, “Voda” i druge.

Službeni plakat by Radnja

Subota = sajam ploča + cjelodnevni parti + večernje ludilo

Tradicionalno okupljanje ljubitelja gramofonskih ploča, po 16-ti put okupiti će izlagače iz cijele Hrvatske i susjedne Slovenije. Ulaz je slobodan, a Kružna ulica se vrti na 33 okretaja u subotu, 9.10. od 10h do 17h. U slučaju lošeg vremena, sajam se seli u atrij HKD-a na Sušaku.

 Za edukativni dio festivala pobrinuti će se zaljubljenik u glazbu, prijatelj i suvlasnik kluba Manual, Mirko Trkulja, poznatiji kao Mile Hund. Kroz specijaliziranu radionicu priprema nam uvod u tajne DJ-inga od svojih početaka do danas. Drugim riječima, besplatna radionica se sastoji od narativnog (uvodnog) dijela, ali i puno bitnijeg, praktičnog gdje će se na opremi s ponekim trikom te savjetom polaznici upustiti u sam dj-ing.Svi zainteresirani (maksimalan broj polaznika/ica je 5) moraju ispuniti kratak upitnik dostupan na poveznici

  Subota, 9.10. je rezervirana za cjelodnevni program s hrpom dobre glazbe i druženja. U goste nam dolazi bratski Velvet festival te zajedničkim snagama pretvaramo Kružnu ulicu u poseban boutique open-air party. Dva predstavnika eklektičnog clubbing programa “TIPSY” i krčkog Velvet Festivala, Dino&Dino dj set donose svjež svjetski zvuk. Napomena: u slučaju lošeg vremena program se otkazuje.

Večernji subotnji program završa otvaranjem vrata Pogona kulture u uzavreloj klupskoj atmosferi. Suvremeni zvuci osamdesetih kao most između generacija donosi zagrebačka synth pop atrakcija pocket palma i nova lokalna snaga, umjetnik pod imenom doktor. Večer koja se ne propušta donosi goste iznenađenja – zagrebački Svemirko !!!

Paralelno, The Beertija je domaćin savršenoj kombinaciji žanrova indie post punka i instrumentalnog math rocka. Nove snage Moonlee Recordsa band Lelee, dolaze predstaviti aktualni album “Čuka bije pumpa“, a prije ulaska u studio i snimanja svog albuma prvijenca na stage se penje novi riječki band Pomelo Chess Society.

Jedno dobro putovanje

  Krivac, Moris i Marin – tri japanska premijera, tri socijalna izopćenika, tri glazbenika iz fotelje idu na jedno dobro, desetogodišnje putovanje. Ukratko, tako glasi opis filma “Jedno dobro putovanje” u kojem upoznajemo članove riječkog benda Japanski Premijeri. Uz gostovanje redateljice filma Saru Huskić i samog benda, “Jedno dobro putovanje” gledamo na velikom platnu u nedjelju 11.10. u Art-kinu.

Čitamo glazbu

U Godini Čitanja donosimo riječku promociju knjige “Glazba za Žedno uho” u izdanju glazbene knjižare Rockmark. Knjigu će predstaviti sam autor, Mate Škugor u društvu izdavača Krešimira Blaževića, a sve pod voditeljskom palicom glazbenika i novinara Luke Benčića. Na više od 350 stranica, kroz osobnu, neposrednu i razigranu priču doznajemo kako su ljubav i strast prema glazbi prerasli u ozbiljan posao. Uz neizostavne pikanterije začinjene s autentičnim foto materijalom glazbu čitamo u ponedjeljak, 11.10. u Dnevnom boravku.

naslovnica knjige

Game Changer  

Pandemija uzrokovana virusom COVID-19 “srušila” je glazbenu industriju na skoro svim razinama. Koje su vidljive posljedice, kada možemo očekivati oporavak, promjene navika publike i kupovna moć, medijski prostor, primjeri prakse iz susjednih zemalja, stvaranje i promocija glazbe, nastupi uživo..O ovim i drugim pitanjima svoja iskustva i promišljanja približiti će nam uvaženi gosti Berislav Marszalek (direktor Entrio.hr), Ilko Čulić (glavni urednik Radio 808, Zagreb) i Ana Antonova ( dj-ica, Rijeka). Kroz otvoren pristup, razgovor i pogled u budućnost tribinu će moderirati Stjepan Gillich, i to utorak, 12.10. u The Beertiji.

Ulaznice

Ograničen broj ulaznica je dostupan u Dallas music shop Rijeka i preko sustava Entrio.hr, osim za film “One su tu” za koji se ulaznice kupuju na blagajni art-kina ili preko sustava ulaznice.hr.Svi programi su organizirani uz poštivanje preporuka i mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite, a posjetitelje se poziva na odgovornost i ponašanje u skladu s navedenim odlukama.
Na ulazu će biti potrebno predočiti COVID digitalnu potvrdu, negativni antigen test ili dokaz o preboljenju COVID-19 u zadnjih 6 mjeseci osim za programe na otvorenom kao i promociji, glazbenom osvrtu te na tribini.

Hvala na razumijevanju i dobrodošli!

Zajedničku organizaciju festivala potpisuju Distune Promotion i Studentski kulturni centar Sveučilišta u Rijeci, a za vizualni identitet festivala zaslužan je dizajnerski studio Radnja iz Zagreba. Festival sufinanciraju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Rijeka – Odjel za kulturu, Sveučilište u Rijeci, Primorsko-goranska županija i Zaklada Kultura nova.