Xiu Xiu, Rijeka, 2011.

Distune vam predstavlja...

Xiu Xiu

Xiu Xiu je američki eklektični duo neobičnog imena i još neobičnije tematike koju obrađuju u pjesmama te jedan od najhvaljenijih američkih indie rock bendova. Osnivač i idejni tvorac benda, začetog u kalifornijskom San Joseu, samozatajni je glazbenik i tekstopisac Jamie Stewart, a uz promjene u postavi do sada su izdali 7 studijskih albuma.

Nastali pod neupitnim utjecajem britanskog post punka i bendova poput Joy Division, Magazine ili The Cure, Xiu Xiu se super opušteno snalaze i u pop i u eksperimentalnim rock te elektronskim vodama.

Njihovu glazbu prilično je teško svesti na par standardno opisnih riječi jer će se dogoditi da vas iz prekrasne melodije neočekivano uvedu u potpunu kakofoniju ili pak nekakav banalni solo na sintu, nakon čega jednostavno ostajete bez teksta jer u konačnici sve savršeno funkcionira, a vi ste baš zbog toga zbunjeni.

”Već s prvim taktovima te srijede u Place-u zaključili smo da će ova koncertna večer proteći mirno, opušteno i da će nas glazba koju Xiu Xiu sviraju, fino i nježno zalelujati držeći nas u fazi zatvorenih očiju, prepuštene nekim lutajućim mislima i rasterećene od mnogostrukih problema današnjice.”
Sandra Vučetić, terapija.net

Xiu Xiu su premijerno nastupili u Rijeci!