''Nesvrstani''

U rock ritmu….The Siids + The Black Room

HGU PGŽ i Distune promotion zajedničkim snagama predstavljanju dobitnu glazbenu kombinaciju s lokalnim potpisom. Program pod nazivom “U rock ritmu” na još jednoj povijesnoj lokaciji, ali ovaj puta s svježim i agilnim riječkim snagama u electro rock izričaju!

THE SIIDS

Riječki electro-rock duo The Siids na sceni se etablirao kao glazbeni projekt vrijedan pažnje kojeg karakterizira specifičan zvuk, odlična produkcija, zanimljiva estetika video spotova i profesionalan odnos prema onome što vole i stvaraju.

Stanislav Grdaković i Darko Terlević bili su dio benda Morso, da bi se nakon prestanak rada istog 2016. odvažili na kreativni odmor u Australiju. Upravo tamo dobivaju inspiraciju za nastavak stvaranja glazbe. Štoviše definiraju autorski i izvođački stil kojeg oblikuju u ime The Siids. Nakon nekoliko godina marljivog rada, iz svoje nam glazbene tvornice isporučuju i prvi album “Brutalist”. Album je dobio riječi hvale od struke i kolega, dok ga je publika objeručke prihvatila što je nagnalo bend da osim cd izdanja (koje je rasprodano) album izdaju i na ploči.

Odlična kombinacije electro i rock zvuka, koji osvaja ljubitelje i jednog i drugog žanra ili jednostavno The Siids. Aktulanim singlovima “Love Worth Saving” i “Tide” dvojac najavljuje skorašnji novi album.

Nešto kasnije The Siids su obojili Gradinu malo mračnijim tonovima svog elektro rock zvuka. Ni njima energije nije nedostajalo, tako da su publiku poveli u ples i pjesmu. Otvorili su žestoko i energično uz pjesme Wake i Lovers, a ubrzo nakon uslijedila je i novija Love Worth Saving.”
Valentina Botica, Novi List

THE BLACK ROOM

The Black Room je rock bend iz Rijeke osnovan 2014. Godine. Članovi su Jakov Katalinić i Leo Ventin zaduženi za vokale i gitare te bubnjar Ivan Ritoša. Njihov debi album izašao je u ožujku 2016. godine pod nazivom ”In This Town Lies a City”, a glazbeno oslanja na tamniji prizvuk rocka i 80-is atmosfere. Album je odlično prihvaćen kako od strane publike tako i od kritike, čime se ističu kao jedan od novih kvalitetnih bendova koji izlazi s riječke rock scene.

U kombinaciji s novim utjecajima synth-pop i trip-hop žanrova bend pristupa drugačijim metodama snimanja i stvaranja pjesama s kreativnijim, kompleksnijim i zrelijim odmakom. Rezultat svega je drugi album pod nazivom ”Motel Monaco” kojeg prate sjajni video spotovi za singlove: ”I’ll Talk You Into It”, ”Lawless Boulevard” i “Motel Monaco”. Kao i za prvi album producentsku palicu potpisuje Matej Zec (Let3).

Vrhunska audio produkcija, promišljena vizualna estetika i besprijekorna realizacija već su im osigurali doseg puno dalje od granica naše male države, a nove pjesme objavljene na albumu ”Motel Monaco” te bi granice itekako mogle pomaknuti još dalje.

Pedesetak nastupa diljem Hrvatske, Austrije, Mađarske, Srbije i Slovenije, sviranje na najvećim regionalnim festivalima (INmusic, Indirekt) ostavili su poseban trag na reputaciji benda. Uz nastupe na Waves Vienna i BUSH (Budapest) festivalima, jednim od najvećih glazbeno-konferencijskih festivala u Europi nastupaju i kao predgrupa Američkom bendu Wovenhand u riječkom Pogonu kulture te se njihov singl ”Closer” može pronaći na soundtracku filma ”Fuck Off I Love You” redatelja Anđela Jurkasa.

Atmosferični i mistični poput kakvih nekonvencionalnih protagonista neo noir filma, magija The Black Rooma krije se i u toliko skladnoj i prirodnoj vezi esencijalne rock podloge u svojoj radiofoničnijoj ekspoziciji s eteričnim prizvucima syntha.
Claudia Bošković, Glazba.hr