This Is National Wake, autor: Josip Počuča

Impulse festival

“This Is National Wake”

Jubilarno 10. izdanje Impulse Festivala otvara regionalna premijera nagrađivanog glazbenog dokumentarca koji govori o južnoafričkom punk bendu u vrijeme apartheida.

This Is National Wake” prati divlji uspon i tragični pad multirasnog južnoafričkog punk benda, nazvanog “bend koji je prkosio apartheidu”, čiji su članovi riskirali sve kako bi okusili slobodu. Ovaj debitantski film, prožet dosad neviđenim snimkama antirasističke kontrakulture iz 1970-ih za koju malo tko zna da je postojala, otkriva bend čija glazba i sjećanja čine duboku meditaciju o tome kako se povijest živi kroz umjetnost i u našim umovima.

U zemlji koja je tek 1994. godine ostavila ovaj režim iza sebe, glavni likovi nose se s odrastanjem, bratstvom, ljubavi i problemima nalik našima, no u kontekstu političkog ozračja toliko većima. Odabrati baviti se svojom strašću prema glazbi bez obzira na posljedice ogroman je potez i National Wake proslavio se diljem svijeta upravo zbog svojeg posebnog glazbenog stila i poruke koja je zračila iz njih svaki puta kada se pojave na pozornici: ne odustaj i usmjeri svoju ljubav prema kreaciji nečeg prekrasnog! Ovaj fantastičan dokumentarac naježio je svih u kino dvorani, a potom i potaknuo spontane diskusije ispred Art Kina.”
Irena Hojsak, Kišobran.unri

Program je održan u suradnji s SKC Rijeka.