Swans + Little Annie, autor: Gregor Bogdanović

Impulse festival

Swans + Little Annie

SWANS

Izvorno aktivni od 1982. do 1997. godine, na čelu s pjevačem, tekstopiscem i multi-instrumentalistom Michaelom Girom, Swans kao jedan od ključnih bendova njujorške no wave scene, ostavljaju duboki trag, a svoju prepoznatljivost temelje na eksperimentalnim i repetitivnim strukturama pjesama te upečatljivim i beskompromisnim živim nastupima.

U 2010. godini, Gira reformira Swanse i u posljednjih šest godina zajedno s ostakom benda na svjetlo dana donose četiri fantastična albuma (“My Father Will Guide Me up a Rope to the Sky” iz 2010., “The Seer” 2012., “To Be Kind” 2014., “The Glowing Man” 2016.).

Studijski savršeni, uživo nepredvidljivi i maestralno precizni u izvedbi, u svojim mnogim inkarnacijama ostavljaju publiku bez daha. Swansi se svrstavaju u jedan od najutjecajnih nezavisnih bendova svih vremena.

Koncert traje dva i pol sata te završava u ponoć. S velikim ovacijama publike Swansi napuštaju pozornicu te se nikada više neće vratiti na istu. Iako su odlučili repertoar ispuniti sa svojim avantgardnijim materijalom te prerezati s kojom konvencionalnijom pjesmom, Swansi su uspjeli u svom naumu dati sve od sebe i časno otići u mirovinu. Sve u svemu, ovaj koncert će se dugo pamtiti i vrijedan je titule zadnjeg koncerta ovoga benda na ovim prostorima.”
Domagoj Perhar, Mixeta.net

LITTLE ANNIE

Avanturistica, kantautorica, multimedijalna umjetnica i postmoderna kraljica kabarea s dugom, slavnom i eklektičnom snimateljskom karijerom. Little Annie je rođena u New Yorku bez namjere za umjetničkom karijerom, bavila se brojnim poslovima, preputovala cijeli kontinent i malo po malo stvarala pjesničku licencu dok se nije našla na pozornici u legendarnom ”Maxovom gradu Kansasu”, ispred atonalnog, divljeg ritmičnog plesa na pragu svoje 16-te godine. Godinu dana kasnije na svom pragu upoznaje Stevea Ignoranta iz benda Crass, odlazi u UK na dva tjedna, a ostaje više od deset godina.

Kroz godine i brojne suradnje (Wolfgang Press, Crass, ON-U Sound stable, Paul Oakenfold, Kid Congo Powers, Current 93, Nurse With Wound, pokojni Bim Sherman, Coil, Fini Tribe, Collapsed Lung i mnogi drugi ) odbila je biti ograničena etiketama i žanrovima i nastavlja širiti spektar od jazza, reggaea i hip-hopa do baklji i avangarde.

”Gira je u nekoliko navrata izgledao kao šaman koji se obraća ljudima i uvodi ih u svijet duhova i transa koji se doživljava dok se njihovi instrumenti spoje u jedno. Religijska, postduhovna nota kod njih nije zanemariva i koketiranje s višim silama ovdje zaozbiljno možemo uzeti u obzir. Koncert je trajao dobra dva i pol sata, a nakon vađenja čepića vraćeni smo u svijet u kojem je ponovo sve po starom. Osjećaj ispraznosti i istrošenosti bio je i više nego dobar, a Impulse festival već je prvi dan pokazao zašto ga morate pohoditi. Barem jedan, od mnogo njegovih događaja.”
Filip Kušter, Ziher.hr

Program je održan u suradnji sa SKC Rijeka.

Swans i Little Annie su premijerno nastupili u Rijeci!

Foto galerija s koncerta.

Video izvještaj s portala Moja Rijeka.