Swans, Little Annie, Rijeka, 2017.

Impulse festival

Swans + Little Annie

Impulse Festival #4

SWANS

Izvorno aktivni od 1982. do 1997. godine, na čelu s pjevačem, tekstopiscem i multi-instrumentalistom Michaelom Girom, Swans kao jedan od ključnih bendova njujorške no wave scene, ostavljaju duboki trag, a svoju prepoznatljivost temelje na eksperimentalnim i repetitivnim strukturama pjesama te upečatljivim i beskompromisnim živim nastupima.

U 2010. godini, Gira reformira Swanse i u posljednjih 6 godina zajedno s ostakom benda na svjetlo dana donose četiri fantastična albuma (“My Father Will Guide Me up a Rope to the Sky” iz 2010., “The Seer” 2012., “To Be Kind” 2014., “The Glowing Man” 2016.). Studijski savršeni, uživo nepredvidljivi i maestralno precizni u izvedbi, u svojim mnogim inkarnacijama ostavljaju publiku bez daha. Swansi se svrstavaju u jedan od najutjecajnih nezavisnih bendova svih vremena.

LITTLE ANNIE

Avanturistica, kantautorica, multimedijalna umjetnica i postmoderna kraljica kabarea s dugom, slavnom i eklektičnom snimateljskom karijerom. Rođena u New Yorku bez namjere za umjetničkom karijerom, bavila se brojnim poslovima, preputovala cijeli kontinent i malo po malo stvarala u pjesničku licencu dok se nije našla na pozornici u legendarnom ”Maxovom gradu Kansasu”, ispred atonalnog, divljeg ritmičnog plesau na pragu svoje 16. godina.

Godinu dana kasnije na svom pragu upoznaje Stevea Ignoranta iz benda Crass, odlazi u UK na dva tjedna, a ostaje više od deset godina. Kroz godine i brojne suradnje (Wolfgang Press, Crass, ON-U Sound stable, Paul Oakenfold, Kid Congo Powers, Current 93, Nurse With Wound, pokojni Bim Sherman, Coil, Fini Tribe, Collapsed Lung i mnogi fini drugi ) odbila je biti ograničena etiketama i žanrovima i nastavlja širiti spektar od jazza, reggaea i hip-hopa do baklji i avangarde.

Swans i Little Annie su premijerno nastupili u Rijeci!

”Gira je u nekoliko navrata izgledao kao šaman koji se obraća ljudima i uvodi ih u svijet duhova i transa koji se doživljava dok se njihovi instrumenti spoje u jedno. Religijska, postduhovna nota kod njih nije zanemariva i koketiranje s višim silama ovdje zaozbiljno možemo uzeti u obzir. Koncert je trajao dobra dva i pol sata, a nakon vađenja čepića vraćeni smo u svijet u kojem je ponovo sve po starom. Osjećaj ispraznosti i istrošenosti bio je i više nego dobar, a Impulse festival već je prvi dan pokazao zašto ga morate pohoditi. Barem jedan, od mnogo njegovih događaja.”
Filip Kušter

Pisani izvještaj s portala Ziher

Pisani izvještaj s portala Mixeta pročitajte ovdje.

Foto galeriju s portala Jutarnji list pogledajte ovdje.

Video izvještaj s portala Moja Rijeka.