Russian Circles + Helms Alee, autor: Vedran Karuza

Impulse festival

Russian Circles + Helms Alee

Antologijska instrumentalna post metal trojka Russian Circles dolazi u Rijeku na ekskluzivni regionalni koncert. Headlineri Impulse Festivala 2020-te su na programu u ponedjeljak, 09.05.2022. u Pogonu kulture u sklopu svoje dugoiščekivane europske turneje!!!

RUSSIAN CIRCLES

Čikaški trio, Russian Circles oduvijek je istraživao dinamike glasnoće, a njihovi albumi vrtoglavo su se izmjenjivali između kaotičnih napada buke i smirujućih, uzvišenih melodija. Sa svojim posljednjim albumom ”Blood Year”, napuštaju zvučno raskrižje različitih glazbenih staza kako bi ponudili najdirektniju i najsnažniju zbirku pjesama u svojoj diskografiji. Uvodne pjesme na albumu najbolje pokazuju gradaciju svih odabranih tonova, a kada se bubnjevi razbiju i izbrusi bas linija postaje očito zašto se bend vratio u svjetski poznati studio Stevea Albinija gdje su nastali albumi “Enter”, “Geneva” i “Memorial”.

HELMS ALEE

Helms Alee je također tročlani sastav. Dolaze iz Seattlea, a glazba koju stvaraju više od petnaest godina možemo opisati kao kombinaciju zvučnih miješanja teških rifova: od mračnog gitarskog popa i matematičkog rocka u pjesme koje su naizmjence brutalne, himničke i cerebralno privlačne. Odlična su podrška Russian Circlesima na njihovoj nadolazećoj EU turneji. U najavi koncerta poslušajte pjesmu ”Interachind” s posljednjeg albuma ”Noctiluca”.

”Čim su stupili na scenu, počele su se osjećati pozitivne zvučne tenzije između samih instrumenata, kao i između publike i benda, a nikada bolja igra svjetlima učinila je atmosferu nevjerojatnom. Ukoliko bi netko pokušao vizualizirati zvuk koji ovaj trio proizvodi, neminovno bi jedna od slika bila putovanje kroz galaksije koju prate elementi iznenađenja. Dave Turncrantz svojom je izvedbom potvrdio kako dobar bubnjar u ovakvim bendovima život znači, a cijela večer sukus je idealnog spoja dinamičnosti i napetosti. Dvije i pol godine čekanja na njihov koncert definitivno su vrijedile, a isplatilo se čekati i tri godine na njihovo novo izdanje kojim su napustili zvučno raskrižje različitih glazbenih staza.”
Katarina Bošnjak, Novi list

Program je održan u suradnji s SKC Rijeka.

Russian Circles i Helms Alee su premijerno nastupili u Rijeci.