NYOS, Rijeka, 2022.

Distune vam predstavlja...

NYOS + Dead Dog Summer

NYOS

NYOS je math noise loop instrumentalni dvojac s utjecajima postpunka, osnovan u Finskoj 2014. Gitarist Tom Brooke napušta Englesku 2012. i odlazi u Finsku, s idejom da osnuje vlastiti studio za snimanje. Nedugo zatim upoznaje bubnjara Tomasa Kainulaiunena s kojim brzo pronalazi zajedničku strast prema noiseu, koncertima i kavi. Snimaju zajedničku ploču Vltava (26-minutna kompozicija) te već iduće godine odlaze na turneje koje danas broje preko 300 nastupa diljem svijeta.

Prva dva albuma snimaju samostalno, dok je treći ”Navigation” iz 2017. izdan pod labelom Meta Matter Records. Album je masterirala poznata producentica Mandy Parell (Björk, Aphex Twin, Sigur Ros), što je dodatno utjecalo na to da ga kritika prepozna, vrlo dobro prihvati i pohvali.

U veljači 2019. bend objavljuje četvrti. po redu, ”Now” gdje je fokus bio na drugačijem pristupu u smislu dobivanja što zanimljivijeg, svježijeg i šarolikijeg zvuka. Peti po redu ”Celebration”, izdan u travnju ove godine, riječka će publika imati priliku čuti na njihovoj promotivnoj turneji kojom će posjetiti i naš grad.

Izdan pod labelom Pelagic Records, album prožima nesoporna sinergija koju je ovaj dvojac izgradio u proteklih sedam godina. Tako je cijeli album upješan spoj Beattlesovog plesnog grovea, dinamičnog upliva Sonic Youthovog noisea i čeznutljivih električnih melodija irskih And So I Watch You From Afar. ”Celebration” je ispunjen optimizmom koji je prijeko potreban u turbnom vremenu u kojem se nalazimo.

Kolekcija od osam raznolikih, uzbudljivih pjesama čini svojevrstan omaž svjetskoj plesnoj glazbi. Uzmimo primjerice pjesmu “Light” složenog sinkopiranog bubnja koji podsjeća na Amen Break tako tipičnog za drum and bass, a pažljivim slušanjemo otkriva se neobičan skank ritam iz područja eksperimentalnog reggaea. “Gold Vulcan”, nas pak uvlači u spiralnu gitarsku petlju latino-američke i istočnjačke melodije.

U zajedničkoj težnji za slobodom, nemirom i globalnim stremljenjima, NYOS-ove skladbe ustupaju mjesto zvuku koji prelazi granice njihovih osobnih utjecaja. Tako je i ” Celebration” proizvod dvaju slobodnih duhova, mladih u svom entuzijazmu, posvećenim svojim instrumentima. Strastveno istraživanje ritma i ponavljanja.

DEAD DOG SUMMER

Dead Dog Summer su post-hardcore band iz Čakovca osnovani krajem 2020. godine. Premda su novi band na sceni, članovi su bili aktivni u raznim bendovima iz Čakovca i Zagreba krajem 90-ih i početkom 2000-ih (Nikad, The Farewell Reason, Senata Fox, Implicite), a Dead Dog Summer je njihov povratak na scenu.

Početkom ove godine, snimaju debi album „A Place of Someday“ u svojoj prostoriji za probe, a za mix i master, zaslužan je Ivan Jakić iz Kut Sobe studija. Album je izašao za Geenger Records i dostupan je nas svim streaming servisima.

Glazbu koju izvode, najlakše bi opisali kao hardcore koji se najviše svirao krajem 90-ih (nekad su to zvali emo ili screamo). Njihov zvuk je kombinacija prštećih i žestokih gitara, vrištećih i pjevnih vokala i črvste ritam sekcije.

Ulaznice

Ulaznice po cijeni od 40,00 kn (5,31€) dostupne su u Dallas music shopu Rijeka i  mrežnom sustavu Entrio, na dan koncerta cijena se penje na 60,00 kn (7,96€).

Servisne informacije

Posebna pogodnost:
Svi studenti Sveučilišta u Rijeci uz predočenje x-ice mogu i na dan koncerta (na ulazu) kupiti kartu po pretprodajnoj cijeni.

Program je djelomično sufinanciran od strane Zaklade Kultura nova, Grada Rijeka – odjela za kulturu i Ministarstva kulture i medija RH.