”Love Will Tear Us Apart / Boys Don’t Cry”, autori: Poligon i Maša Drndić

Impulse festival

”Love Will Tear Us Apart / Boys Don’t Cry”

”LOVE WILL TEAR US APART / BOY’S DON’T CRY”

Prva plesna predstava koja gostuje na festivalu, Love Will Tear Us Apart, solo je na razmeđi rock koncerta, ispovjedne forme i apastraktnog plesa. Ujedno je i prvi dio Trilogije Petre Hrašćanec i Saše Božića o odnosu suvremenog plesa i popularne glazbe.

Premijerno izvedena 2011. godine na Tjednu suvremenog plesa, Love Will Tear Us Apart jedna je od najizvođenijih hrvatskih plesnih predstava za koju je izvođačica Petra Hrašćanec 2012. nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta za najbolju žensku plesnu ulogu.

Predstava pitanje vlasništva nad izvedbom isprva postavlja u apstraktni plesni okvir bavljenja tijelom i politikom pogleda, a potom i u širi umjetnički i socijalni okvir. Odabrane glazbene numere rezultirale su izvedbenim statementima koji u sebi tretiraju riječ ljubav kao ljubav prema činu izvedbe u svoj njegovoj mnogostrukosti.

”BOYS DON’T CRY”

Boys Don’t Cry, kao drugi dio triologije, istražuje naslijeđe ženskih kantautorica iz razdoblja 60-ih godina prošlog stoljeća (Joan Baez, Marianne Faithfull, Judy Collins) te s njima povezana pitanja ženskog identiteta na sceni i skrivenih političkih poruka.

Ženski identitet u predstavi razložen je na glas i na pogled, a vlasništvo nad njim raspravlja se kroz fikcionalnu biografiju plesačice Petre Hrašćanec, koja je na sceni uprizorena u formi dueta s Markom Jastrevskim.

“Tijekom nastupa, odnosno između plesnih dijelova, ona je riječkoj publici objašnjavala kako je i zašto predstava nastala, zbog čega je izabrala odabrane pjesme, a potom je svaku od njih nekome posvetila, od organizatora festivala do posjetiteljice iz publike koju je uključila u svoju izvedbu.
Ivana Kocijan, Novi list

Program je održan u suradnji sa SKC Rijeka.

Plesne predstave ”Love Will Tear Us Apart” i ”Boys Don’t Cry” su premijerno izvedene u Rijeci!