Last Baraž, PHC, Flip Flop Fatality, Iz@ Medošević & Borgie, Krešo i Kisele Kiše, f.O.F, Rijeka, 2020.

marcellovo

Last Baraž + PHC + Flip Flop Fatality + Iz@ Medošević & Borgie + Krešo i Kisele Kiše + f.O.F

Drugu godinu zaredom posvećujemo kraj siječnja Marijanu Mariću u obliku memorijalnog dobrotvornog festivala. Festival će publici ponuditi ono što je Marcello i sam najviše volio stvarati: muziku, riječi i slike, tako da će Palachom prodefilirati nekoliko bendova, prikazati će se i dokumentarac Ane Jurčić ”233” i pročitati koji odlomak iz njegovih knjiga (u izvedbi Zdenka Franjića).

Budući da je Marić postao antiestablishment ikona već za života, a film pod imenom ”Kako sam sistematski uništavan od idiota” odavno snimljen, mi ne moramo tog dana ništa posebno raditi. Jer The Artist je ionako present. Novac od ulaznica donirati će se udruzi UZOR (za zaštitu i prevenciju od obiteljskog nasilja).

LAST BARAŽ

Novi, mladi, perspektivan, žestok punk band na riječkoj sceni.

FLIP FLOP FATALITY

Vedran Medanić na bas gitari, Lena Crnković na bubnjevima i Hrvoje Karabaić na klavijaturama i vokalu započinju početkom 2014. rad na svom muzičkom projektu nazvanom Flip Flop Fatality. Tokom godine dana rada pronalaze svoj vlastiti izraz u kojem iskusno glazbeno uho osim math rocka, psy rocka te noisea može čuti i lijepe ambijentalne dijelove koji fino zaoukružuju ovu neobičnu, ali slušljivu priču.

Tako rijećki Flip Flop Fatality kroz svoju glazbenu mantru spajanjem agresivnog i opuštajućeg, publici garantiraju zanimljivo i psihotično muzičko putovanje. 2017. godine izlazi “EP” u digitalnom izdanju, a prošle godine izbacuju i prvi LP “The Playground Lives On”.

IZ@ MEDOŠEVIĆ & BORGIE

Izet Medošević, riječki glazbenik, alter pjesnik i punk filozof autor je moćnih, iskrenih tekstova kojima govori o svakodnevici, vlastitim iskustivma, izmišljenim, ali iteako mogućim situacijama i okolnostima kojima smo zapravo svi mi okruženi.

Zajedno sa svojom ritam sekcijom Borgie, napravio je opaki rock’n’roll album, na kojem ćete čuti vrišteće gitare, brutalne riffove, žestoki bubanj, mračni bas, uspješno kombiniranje s bluesom, ponekad i psihodelijom. Kombinacija melodija, zvukova i atmosfera uz koje ćete poželjeti skakati, spojiti se sa zaraznom energijom ili se prepustiti melankoličnim notama i pričama o surovoj realnosti.

KREŠO I KISELE KIŠE

Glazba koju Krešo i kisele kiše, vesela riječka skupina svira svrstava se u punk/rock oplemenjen brass sekcijom, sa zafrkantskim tekstovima ”iz naroda”. Većinu pjesama napisao je Krešimir Burić, dok se za aranžman pobrine cijeli bend (Krešimir Kunda, Petar Tepšić, Igor Blašković, Nikola Janeš i Nikola Felker).

Album prvijenac ”Još ti nije kasno” snimljen je 2009. godine te je izdan pod etiketom Fat Brek. Drugi album ”Još ti nije jasno da ti nije kasno” (također Fat Brek) snimljen je 2013. godine. Na albumu gostuju Shamso 69 (Brkovi), Kristina Radovčić (The Blondes, Šajeta), te Zoran Štajduhar Zoff (Grč).

Treći album, ”U potrazi za bijelim zecom” (Fat Brek) izlazi u rujnu 2016. Krajem 2017., povodom 10 godina postojanja, Krešo i društvo snimaju live album u riječkom Palachu. Audio/video materijal objavljen je u travnju 2018. pod nazivom ”Četvrta simfonija”.

F.O.F

Riječka grupa f.O.F. vodeći je domaći predstavnik pravca koji se 80-tih pojavio kao agresivni odgovor na newwaveovski šminkeraj. Kako kažu teoretičari glazbe, f.O.F. zvuči onako kako bi danas zvučali vodeći bendovi svjetske scene 80-ih da je svijet kojim slučajem izbjegao sudar s grungeom.

To ne čudi ako uzmemo u obzir da su članovi sastava nekadašnji motori pokretači grupa Transmisia, Regoč, Very Expensive Porno Movie i PXA u njihovoj najkreativnijoj fazi. f.O.F. svoj glazbeni rukopis oslikava sumornim tonovima, no istodobno stvarajući vrlo pitko i dopadljivo ozračje, što je uhu neodoljiva kombinacija.

Program je održan u suradnji s udrugom RiRock.

Intervju s Goranom Grgurevim o drugom Marcellovu poslušaj na mixcloudu Radia Rože