Afion, Če bo bo če na na, Dražen Franolić Trio, Doringo, autorica: Katja Ivančić

Krk Etno Fest: Pul Kaštela

Afion + Če bo bo če na na + Dražen Franolić Trio + Doringo

Nakon više nego uspješnog prvog izdanja Krk Etno Fest dobiva svoj nastavak. U festivalskom formatu od dva dana 16. i 17.06., krčkoj, ali i široj publici predstavit će se aktualna imena s etno/world/jazz/blues/folk izričajem. Na ovogodišnjem izdanju premijerno nastupaju trio Franolić Ćulap Gabrić, poseban nastup priprema Afion, dok Če bo bo če na na s napjevima Balkana otvaraju festival, a world progressivci Doringo ga zatvaraju. Krk Etno Fest: Pul Kaštela 2022. događa se na sceni zidine, preciznije dvorište OŠ Fran Krsto Frankopan. Započni glazbeno ljeto na Krku!

AFION

Afion je zagrebačko-skopsko-malmeški world music sastav koji je na sceni od 2003. godine. Inspiraciju nalaze pretežito u folkloru hrvatskog i makedonskog područja. Tradicijske pjesme pretaču u vlastite, originalne interpretacije i kompozicije. Mnoštvo koncerata (više od 500!) koje su održali u Hrvatskoj i diljem Europe, pribavilo im je kultni status i velik broj fanova. Svojim izvedbama znanih i neznanih tradicijskih pjesmama izazivaju emocije koje navode publiku na ples, smijeh, ali i suze.

Studijski albumi “Afion” (Aquarius Records/Spona, 2006.) i “Čudni svati” (Aquarius Records/Spona 2008.) nominirani su za diskografsku nagradu Porin. Afionovi članovi angažirani su u različitim glazbenim projektima, surađuju s mnoštvom drugih glazbenika, bave se pedagoškim radom i drže glazbene radionice vođeni idejom kako tradicijsku glazba treba dijeliti s drugima kako bi ostala “živa”. Nakon višegodišnje pauze Afion se vraća na scenu zreliji i žedan nastupa, s novim albumom “Treći bilbil”.

ČE BO BO ČE NA NA

Če bo bo če na na, četveročlani je sastav iz Rijeke čiji se repertoar sastoji od vlastitih aranžmana tradicionalnih hrvatski napjeva, napjeva Balkana, tradicionalnih romskih te autorskih kompozicija. Pored klasičnog repertoara, publici će se predstaviti i novim materijalom koje spremaju za prvo studijsko izdanje.

DRAŽEN FRANOLIĆ TRIO

Trio Franolić – Ćulap – Gabrić izvodi autorsku glazbu koja spaja elemente arapske, turske i balkanske glazbe s indijskom, jazz, romskom i klasičnom glazbom. Arapski makami nadopunjuju se s romskim i durskim ljestvicama te s pentatonikom, najčešće u kombinaciji s neparnim ritmovima, što čini orijentalnu glazbu. Oud i viola svojim se toplim zvucima prirodno prožimaju s egzotičnim udaraljkama. To je glazba koja teče kao slobodno razmišljanje, gotovo kao prirodni dijalog koji stvara magičnu atmosferu. U pripremi je materijal za prvi zajednički album koji će predstaviti na festivalu.

DORINGO

Doringo je šesteročlani world music bend iz Zagreba u formaciji Dinko Čvorić (gitara), Mihovil Jurdana (bas), Damir Mihaljević (bubanj), Mak Murtić (saksofon, flauta), Lucija Stanojević (violina) i Nika Bauman (flauta). Na festivalu će se predstaviti aktualnim, trećim albumom ”Budem, budem” koji je izašao prošle godine. Njihova nas instrumentalna glazba iz rutinske svakodnevice vodi na putovanje krajolicima, bojama i dezenima. Bogate melodije, osim što nenametljivo veličaju virtuozitet članova sastava, otkrivaju nepresušno vrelo kreativnosti koja kola među njihovim pjesmama.

Program je održan u suradnji s udrugom Kreativni Krk.

Program je sufinanciran putem Natječaja “Jer svirati se mora 2” provedenog u suradnji Ministarstva kulture i medija RH i Hrvatske glazbene unije. Financijski je podržan i od strane Primorsko-goranske županije, Grada Krka, HUZIPa i TZ Grada Krka.