”Partir to Live” + Jozef van Wissem, autorica: Doris Fatur

Kino koncert

”Partir to Live” + Jozef van Wissem

“PARTIR TO LIVE”

Mladi zaljubljenik u paranormalne fenomene pokušava rekonstruirati prošle događaje s drugačijim ishodima proživljenog: šuma, napuštena crkva, bosonoga žena, visokonaponski kabeli u spletu prošlosti, sadašnjosti i budućnosti pa on u ovoj razvučenoj i zbrkanoj stvarnosti nastoji pronaći odgovore na svoja pitanja. “Partir to live” nije narativno iskustvo, već glazbena odiseja etičkih konfuzija prožetih dubokim fizičkim i psihičkim ožiljcima koji su sastavni dio ovog zanimljivog čileanskog filma.

JOZEF VAN WISSEM

U posljednja dva desetljeća, nizozemski glazbenik Jozef van Wissem na raznorazne načine koristi ”cut and paste” tehniku, snimanje izvan studija, slobodu improvizacije pa stvara palindromične kompozicije, svirajući dijelove kompozicija prema naprijed, a onda i unatrag. Tako dobiveni zvuk istovremeno je i meditativan i osvježavajući, nov i arhaičan. Ovakva glazba ne zahtijeva od slušatelja koncentraciju, već ga ga dovodi u stanje koncentriranog slušanja.

Prilazeći baroku i renesansi na eksperimentalan način, njegove skladbe za lutnju postaju konceptualnom mješavinom minimalizma, klasičnih i improvizacijskih strategija s laganim prijelazom glazbenog izričaja 17 st. na ovaj današnji, suvremeni, bez ugrožavanja zvuka i rezonance, odnosno tradicionalnih tehnika sviranja tog instrumenta.

Treba posebno istaknuti da je glazbom za Jim Jarmuschev film ”Only Lovers Left Alive” pobjedio u kategoriji za najbolji soundtrack 2013. na Filmskom festivalu u Cannesu.

I projekcija filma ”Partir to Live” i koncert Jozefa van Wissema su premijerna gostovanja u Rijeci!