Irena Žilić, Rijeka, 2020.

Impulse festival

Irena Žilić

Zagrebačka kantautorica Irena Žilić, u glazbene vode ulazi stidljivo, samoinicijativno objavljujući prve snimke za EP-a “Days of Innocence” krajem 2012. Njezina glazbena geneza poslužila je isključivo kao način proboja iz kalupa, kao sredstvo koje potiče samopouzdanje i veću povezanost s glazbom.

Krajem 2014. objavljuje “Travelling”, svoj debitantski LP album. Album je vrlo dobro prihvaćen i proglašen četvrtim najvažnijim hrvatskim albumom u posljednjih 30 godina od strane hrvatskog izdanja časopisa Rolling Stone. Drugim albumom, pod imenom “Haze” (2017.) Žilić definitivno potvrđuje svoj umjetnički talent. Ova zbirka pjesama prožeta je maglovitim tamnim sjenama koje rastvara Irenin sneni melankolični vokal.

Odmah nakon objave uslijedile su dvije godine ispunjenje turnejama i suradnjom s Morcheebom (prateći vokal) s kojom nastupa u Shepard’s Bushu u Londonu i Auditorium Parco della Musica u Rimu. Suradnju postiže i sa zagrebačkim graveyard pop duom Side Project na pjesmi “Would You”, kao i soul rock americanom The Strange, za pjesmu “Dead End Shore”. Istodobno biva nominirana za Porin u kategoriji najbolji alternativni/klupski album te dobiva nagradu za kantautora godine na Hrvatskom radiju.

”Za opuštenu, smirujuću i vrlo ugodnu atmosferu zaslužan je Irenin sanjiv, melankoličan i nježan, ali moćan vokal.”
Robert Šimonović, Novi list

Program je održan u suradnji sa SKC Rijeka.

Video izvještaj s portala MojaRijeka