Djevara + Stonebride + [mandelbrot set] + Rochelle, Rochelle, autorica: Layla Munitić

Epic problem

Djevara + Stonebride + [mandelbrot set] + Rochelle, Rochelle

DJEVARA

Osnovani su 2000. godine od strane četvorice studenata, razočaranih jednoličnošću i identičnom apatičnošću srednjostaležnih-bjelačkih-indie bendova koji dominiraju britanskom glazbom. Čista energija, entuzijazam i jedinstvenost ovog multi-kulturalnog rock benda doprinijela je brzom stjecanju popularnosti (i među die-hard fanovima također) u Velikoj Britaniji.

Bend seli u London 2003. godine i odmah se na početku pozicionira kao važan dio underground scene, između ostalog organiziranjem ScumFest festivala (u suradnji sa Kerrang! magazinom), te politički motiviranim Freedom Festival (u suradnji s udrugom za promicanje građanskih sloboda Liberty). Inspirirani ikonama poput Fugazija i Henry Rollinsa, te DIY pristupom i stavom, bend odrađuje turneje čitavom Britanijom, Europom i šire, a isto tako nezavisno izdaju dva vrlo hvaljena albuma uz pomoć vlastite izdavačke kuće Genin Records/Djevara music.

Djevara svojom glazbom pokušava zahvatiti naizgled nespojive svjetove: hardcore i punk iskrenost, umjetnički idealizam, te osnovno preživljavanje. Uz samu izdavačku kuću, osnovali su i ”Low Fidelity Disconnect”, adaptirani skladišni centar, namijenjen razvijanju glazbe i umjetnosti.

STONEBRIDE

Više od deset godina svoje su glazbeno znanje kovali po raznim bendovima, snimali, izdavali albume i turirali posvuda. Kao Stonebride predstavili su se svijetu u zimu 2005. u Zagrebu iz kojeg i dolaze. U početku zamišljen kao instrumentalni trio, ubrzo im se pridružio vokal toliko specifičan da više nije bilo ni govora o povratku na staro.

Nastupi po raznim turnejama donijeli su im etiketu ”benda koji morate gledati uživo ponovno i ponovno”. Brojka od skoro 100 koncerata odsviranih u nešto više od dvije i pol godine, učvrstila je Stonebride kao beskompromisan, kritički prihvaćen, glasan rock bend. Upornost, posvećenost i kvaliteta ovih momaka pohvaljena je odličnim kritikama live nastupa, recenzijama albuma i njihovoj mogućnosti da se prilagode bilo kojem okolišu u kojemu se god našli.

Njihov zadnji glazbeni uradak je miksan i masteriran u SAD-u od strane legendarnog producenta Billiya Andersona, čovjeka poznatog po svojoj reputaciji i suradnji sa mnogobrojnim glazbenim velikanima (Neurosis, Sick of it All, OM, High on Fire, Eyehategod, The Melvins…)

[mandelbrot set]

Jedinstven zvuk ovog specifičnog benda karekteriziraju slojeviti zvučni pejzaži dviju gitara, čvrsti riffovi, uz energičnu ritam sekciju koja se poigrava s ritmovim različitih mjera te uznemireni vokal koji pjeva o traumama, frustracijama i ljubavi. Eksperimetalni-rock, noise-rock, math-rock, psihodelija, post hard-core… jesu žanrovi koje razni slušatelji prepoznaju u zvuku ove grupe čiji članovi žive i rade na relaciji Rijeka-Zadar.

Svojim energičnim i nepretencioznim nastupima [mandelbrot set] je stekao visoku reputaciju među zahtjevnom publikom domaće i inozemne nezavisne scene. Njihovi koncerti su prava poslastica za sve istinske ljubitelje rock’n’rolla bez obzira jesu li fokusirani na Beatlese, Fugazi, Sonic Youth ili Oxbow.

ROCHELLE, ROCHELLE

Zagrebački vokalno instrumentalni sastav bez vokala – old school rock’n’roll eksplozija, udara iz dvije gitare u koliziji s bubnjem i ostavlja gladnog sitim, a žednog napojenim dobrim vibracijama. Slijedeći utabane, no zaboravljene staze glazbenih pionira ovih prostora, Rochelle, Rochelle nastoji ponovno otvoriti put tekovinama rock revolucije.

Kao jedina prepreka u objelodanjivanju tog nauma nameće se činjenica da vokalno instrumentalni sastav Rochelle, Rochelle nema vokala koji pjeva isključivo na hrvatskom jeziku, ispija ne samo domaće, već i ine poznate i nepoznate međunarodne alkoholne napitke te je svake večeri spreman vratiti vjeru u rock’n’roll onima koji su odavno u njega prestali vjerovati.

Organizatori su priredili jedan odličan koncert, doveli jako ime britanske underground scene, bendovi su odlično svirali, ali je izostala reakcija publike, šteta.
Miran Milić, RiRock.com

Djevara su premijerno nastupili u Rijeci!