Emphasis, Beluga, Pomelo Chess Society, Sisak 2022.

More Svirka?!

Emphasis + Beluga + Pomelo Chess Society

EMPHASIS

Emphasis je bend začet u Čakovcu, koji je kroz godine rada izbrusio svoj jedinstveni zvuk oslanjajući se na izražene rifove i mračnu atmosferu. Spoj metala i post rock glazbe koordinate su ovog projekta, u kojem se isprepliću žestoki elementi s melodičnim dijelovima te mnoštvom ambijentalnih prijelaza. Dečki premošćuju nekoliko glazbenih žanrova, a inspiraciju traže u velikanima kao što su Caspian, Russian Circles, This Will Destroy You, Enslaved i Isis.

BELUGA

Beluga je nastala 2018. godine, dok su njeni dobro poznati članovi aktivni na sceni još od 90-ih (Analena, Ha Det Bra, Pepel Puh, I Don’t Think So!, Pitsome Pete… ). Bend je u početku bio dvojac koji je uz pomoć efekata i loopera zadao temelje prvim pjesmama, a nakon priključenja basiste dobiva na ritmičnosti, žestini i više organskom zvuku. Samim time širi se i zvučna slika benda, upotpunjena video projekcijama u vlastitoj produkciji.

Iako ih se najčešće uspoređuje s žanrovskim velikanima poput God Is An Astronaut, Mogwai, Explosions In The Sky… uz post rock pristup, zvuku pridodaju utjecaje alternative 80-ih, stoner rocka, pa čak i grungea. U Sisak dolaze s novim materijalom koji će predstaviti pubici, “Oceans Apart” , u izdanju Geenger Recordsa.

POMELO CHESS SOCIETY

Instrumentalni rock trio iz Rijeke, Pomelo Chess Society, predstavlja novi glazbeni pravac – Šah Math Rock. Nakon godina sviranja u raznim riječkim bendovima tri zaljubljenika u šah, egzotično voće i rock ‘n’ roll udružili su snage i krenuli novim neistraženim putevima. Publici će se predstaviti prvijencem, friško objavljenim pod istim imenom ”Pomelo Chess Society”.

Program je održan u suradnji sa Geenger Records iz Zagreba i Koordinacijom udruga mladih Siska. .

Program “More svirka?!” sufinanciran je putem natječaja “Jer svirati se mora 2“ provedenog u suradnji Ministarstva kulture i medija RH i Hrvatske glazbene unije.