”CE CÔTÉ EN HAUT: The Fragile World of Constellation”, autor: Poligon

Impulse festival

”CE CÔTÉ EN HAUT: The Fragile World of Constellation”

Ova izložba po prvi put na jednom mjestu sakuplja kompletan vizualni opus kultne alternativne muzičke izdavačke kuće iz Montreala (Kanada) – Constellation Records. Na inicijativu autora i kustosa projekta Relje Bobića, a u produkciji beogradskog kolektiva Dis-patch, inicijativa za ovo pomalo neočekivano partnerstvo predstavljena je kanadskom izdavaču još pred nekoliko godina.

Izdavačka kuća je osnovana 1997. godine s namjerom da se osigura prostor za nastupe lokalnih bendova koji nisu imali potrebnu podršku u svojoj zajednici. Ipak, ovaj plan nije bio održiv i umjesto stalnog prostora, ljudi iza CST kolektiva počinju organizirati seriju koncerata pod nazivom Musique Fragile, uglavom u svojim kućama, za 100 osoba, a kasnije objavljuju i snimke koje su tom prilikom nastajale.

“Bez obzira jeste li upoznati s radom Constellationa kao kolektiva ili ne, željeli smo istaknuti jedinstvenost ovog zbira radova iz perspektive grafičkog dizajna, umjetnosti i zanatskog tiska i premjestiti ga iz registra glazbene scene u čisto umjetnički i vizualni. Zanimljivo je na jednom mjestu sagledati tu posebnu kvalitetu koju Constellation kao kolektiv realizira kroz glazbu, vizualno stvaralaštvo i nezavisni glazbeni i politički aktivizam. A ovo je prva prilika te vrste.
Relja Bobić (autor i kustos izložbe), Novi list

”Zahvaljujući svom senzibilnom i beskompromisnom pristupu vizualnom uobličavanju svojih izdanja, kao i posebnog obraćanja pažnje na vrhunsku DIY produkciju, ručnu štampu i upotrebu specijalnih papira, etiketa Constellation postala je globalno prepoznatljiva kao jedna od najaktivnijih i najupornijih indie pojava na globalnoj muzičkoj sceni tokom posljednjih 20 godina.”
Vizkultura

Program je održan u suradnji sa SKC Rijeka.

Foto galerija s otvorenja.

Video izvještaj s portala Moja Rijeka