Calexico + My Buddy Moose, autorica: Stephany Stefan

Distune vam predstavlja...

Calexico + My Buddy Moose

CALEXICO

Calexico je američki americana/alt country sastav osnovan 1996. godine u Tucsonu u državi Arizona. Dva glavna člana sastava, Joey Burns i John Convertino, isprva su zajedno svirali u Los Angelesu kao dio sastava Giant Sand. Snimili su mnoštvo albuma za Quarterstick Records, dok je njihov EP ”In the Reins” 2005. godine snimljen s Iron & Wineom dospio na ljestvicu Billboard 200.

Glazbeni stil Calexica mješavina je tradicionalne latinoameričke glazbe i countryja jugozapada SAD-a, kao i jazza pedesetih i šezdesetih te post rocka devedesetih i 2000-ih, što su neki opisali kao indie rock. Sastav je dobio ime po graničnom gradu Calexicu u Kaliforniji.

“Slilo se u Rijeku domaćih posjetitelja željnih sjajne glazbe, kao i onih iz Zagreba, ali i s raznih pozicija diljem obale koji su odlučili upotpuniti godišnji odmor koncertnim sadržajem. I mora se priznati kako je mediteransko okruženje više u skladu s meksičkim melosom Calexica od zagušljivih zagrebačkih klubova. Pogotovo kada se kao horizontna kulisa koristi tamo usidreni golemi ruzinavi brod i nebo koje tijekom cijelog nastupa kuha vlastiti sijevajući light show.”
Ivan Laić, Ravno do dna

“Bend je tako Rijeci u gotovo dva sata približio malo vrijednosti s američkog juga i zvuk koji se u tom dijelu SAD-a jednako pripisuje i hispanskim i angloameričkim glazbenicima. A po reakcijama publike ne čini se uopće da je loše prošlo. Kako su dečki iz Calexica, prema Burnsovim riječima, proveli dva dana u Rijeci, dobro su je upoznali. A onda su zauzvrat dali svojim domaćinima da upoznaju njih.”
Dino Brumec, Večernji list

MY BUDDY MOOSE

My Buddy Moose, miljenici domaće i regionalne underground scene, izabrani su od strane managementa Calexica za predgrupu na riječkom open air koncertu tog kultnog američkog benda.

Riječki indie-americana zaljubljenici, okupljeni 2004. godine, već dugi niz godina slove za jedan od najboljih ”malih” bendova u regiji. Njihovi albumi jednoglasno su hvaljeni od strane glazbene kritike, a uvjerljivi i iskreni live nastupi pomogli su im da stvore vjernu bazu fanova diljem Hrvatske, ali i okolnih zemalja.

Njihova je kvaliteta prepoznata i izvan Hrvatske pa se Riječani mogu pohvaliti nastupima i suradnjama s istinskim svjetskim facama poput Howe Gelba, Marka Olsona, Chrisa Eckmana i M.Warda. Do sada su pod etiketom Dancing Beara izdali četiri albuma: ”My Buddy Moose” (2006.), ”Wonderful Feeling of Emptiness” (2010.), ”Shine!Shine!Shine!” (2013.) te ”IV” (2017.). Posljednji album”IV” dočekan je hvalospjevima glazbene kritike koja ga je odmah nakon objavljivanja uvrstila u najbolja hrvatska, ali i regionalna izdanja prošle godine.

“No prije nego su se zvijezde večeri popeli na binu, atmosferu su zagrijavali sad već poznati miljenici domaće i regionalne underground scene My Buddy Moose, čiji je nastup bio istovremeno i samozatajan i samouvjeren. My Buddy Moose raspolaže s dobrim, ponekad izvrsnim materijalom te je zasluženo i nimalo u sjeni zagrijao daske do dolaska isčekivanog nam benda.”
Mia Dugadžić Marić, Muzika.hr

”Uz nezaobilazni američki rock, uzelo se ponešto tradicionalnih instrumenata, eksperimentiralo, igralo na kartu međužanrovskih varijacija, ali uz sav glazbeni dio, bitnu ulogu odigrala je južnjačka zaigranost osnivača Joeya Burnsa i Johna Convertina, koji su uz još pet preostalih članova u Rijeci, na prostoru Ex Port Delte, zakoračili na pozornicu tik do mora. I nije to samo obična igra riječima. S pozornice su doslovno mogli skočiti pokraj Titovog ruzinavog Galeba, preplivati do Molo Longa, baciti panoramski pogled na propalu riječku industriju te možda ispjevati neku baladu koja će istinski dočarati duh grada. Njihov talent iskazuje se baš u toj crti koja im nudi mogućnost opisivanja i donošenja svoga rodnog mjesta u svaki kutak svijeta.”
Filip Kušter, Ziher.hr

“Danas se na platou Ex Port Delte osjećala ljubav – ona novorođena između riječke publike i kultnog američkog benda Calexico koji je već nekoliko puta nastupio u Hrvatskoj, no ovo im je bila premijera u gradu na Rječini gdje oduvijek ima vjerne fanove, a danas su zaslužili i brojne nove štovatelje.”
Danijela Bauk, Novi list

“Calexico je publici isporučio najveće bisere svoje dugogodišnje glazbene karijere pri tome ne štedeći na energiji i emocijama koje su prštale iz svake izvedebe. Kombinirajući staro i novo, različite stilove, izmjenjujuči se na velikom broju instrumenata tijekom čitavog koncerta riječkoj su publici podarili dragocjeno glazbeno i spiritualno iskustvo ostavljajući je s osmjehom na licu i željom da ne prođe previše vremena do ponovnog susreta.”
Anamarija Simčić Paulić, RiRock.com

Program je održan u suradnji s EPK 2020., Coda Agency i RockSvirke.

Calexico su premijerno nastupali u Rijeci.

Foto galerija s koncerta.

Video izvještaj s portala Moja Rijeka.