E.N.D., Kevlar Bikini, Entropist, 2022., Sisak

Razglednica iz Siska

Kratak osvrt na ciklus koncerata u Skwhatu i nove suradnje na paraleli Rijeka-Zagreb-Sisak iz pera člana organizacije Marina.

Ova je godina otvorila neke nove smjernice za Distune – osim organizacije koncerata na domaćem terenu, krenuli smo s koncertnim avanturama riječkih glazbenika i izvan našega grada.

Pozadina suradnje

Jedna od prvih spomenutih suradnji bio je novi koncertni ciklus MORE SVIRKA?! u Skwhatu.
Sve je izvorno krenulo dogovorom između Koordinacije udruga mladih Siska i nezavisnog izdavača iz Zagreba Geenger Records. Kako se svi znamo brdo vremena dogovor je brzo i glatko postignut: u 4 mjeseca, na 4 koncerta nastupiti će ukupno 12 bendova. 

Fokus je naravno na aktualnu i žanrovski neodređenu glazbu. Tako su u Sisku nastupili izvođači iz Rijeke, Zagreba, Čakovca, Varaždina i Zadra, a slušalo se sve, od post-rock, metala, punka, folka, math rocka, psihodelije, post-hardcorea do grungea. Neki su bendovi nakon duge covid pauze konačno održali vikend turneje, što nas je svih posebno veselilo.

Instrumentalni start – Beluga, Pomelo Chess Society i Emphasis

Prvi koncert ciklusa otvorila je zanimljiva kombinacija žanrova. Svirala su tri instrumentalna benda – Emphasis (post-metal iz Čakovca), Pomelo Chess Society (divljački math rock / noise iz Rijeke) i Beluga (post-rock iz Zagreba). Svima je ovo ujedno bio prvi koncert u Sisku, a Beluga i Emphasis su si ovim koncertom zatvorili zajedničku vikend turneju na pravcu Zagreb-Rijeka-Sisak.

Neslužbeni Geenger showcase uz Dead Dog Summer, Ochi i dno. 

Zajednička poveznica drugog koncerta jedan je od inicijatora ciklusa, naime, sva tri benda koja su nastupila u Skwhatu 26.03. dio su Geenger obitelji. Na koncertu su se slušale live izvedbe njihovih aktualnih izdanja kao što su EP “Tremor” riječkog benda Ochi, punk album “DNO” benda dno. ali i još neobjavljen materijal najnovijih post-hardcore pridošlica Dead Dog Summer.

Metal večer u režiji E.N.D., Kevlar Bikini i riječkog Entropista

Na (predzadnjem) proljetnom koncertu u Skwhatu 23.04. svirao se (uglavnom) metal u svojim raznovrsnim formama.  Za distorzijsku podlogu pobrinuli su se Entropist (riječki sludge metal) , E.N.D. (groove metalčina iz Zadra) i Kevlar Bikini (punk rock iz Zagreba).

Koncertno finale MORE SVIRKA?! – Chris Ian, Neon Iglu, Panda Rhei

Posljednji koncert dogodio se u ljetnom terminu 25.06. sa nastupima Chris Ian (pjevač benda Killed a Fox, Zagreb), Neon Iglu (Varaždin) i Panda Rhei (Zagreb). Dosljedno cijelom ciklusu, sva tri benda sviraju radikalno drugačiju muziku – tako se more svirka stišalo uz melodije shoegaze psihodelije, grunge rifadi i melankoličnog elektronskog rocka.

Sve u svemu

Bendovi moraju svirati, svirke se moraju održavati – nevezano o kojim je bendovima riječ i gdje se klubovi nalaze. Jako nam je drago što smo sudjelovali u ovom projektu i napravili malenu paralelu Rijeka-Zagreb-Sisak. Suradnja sa Mateom i ostatkom Skwhata je prošla genijalno i nadamo se da budućnost nosi nastavak ovog i pokretanja drugih sličnih programskih pravaca. Osobno sam uživao u posjeti Sisku sa svojim bendom (Ochi), od gostoprimstva, atmosfere i izvedbe, sve je bilo genijalno. Bendovi svirajte u Sisku!

Ciklus MORE SVIRKA?! financijski je potpomognut kroz akciju Ministarstva kulture i medija RH i HGU pod nazivom “Jer svirati se mora 2”.