Neurosis

Po prvi puta u Hrvatskoj, Neurosis će svirati u Pogonu Jedinstvo u utorak, 01.07.2014!

Često pokušavamo opisati neopisivo i nemjerljivo: šok, gracioznost, novu ideju… i uvijek iznova griješimo naveliko, baš svaki put. Riječi su šture i siromašne da bi opisale iskustvo koje se teško može prenijeti komparativnim usporedbama i objašnjenima: mora je nesretan san, smrt je kad prestaje život i zemlja te zove, silovita promjena je ona kad više ništa nije isto i pogađa upravo zbog toga.

Evo vam brzog pojašnjenja: Neurosis je glazba, na isti način kao što je i Wagner i sve se svodi na to. Za primjer, zeleni planet kojeg zovemo dom istovremeno je i kolijevka i kasela svih naših želja, nada i ekspresija koji, prožimajući nas prisilno i bezpovratno, oblikuje naše putovanje od tamo do tu; to je jednosmjerna karta, jednosmjeran put.

Neurosis daje najbolje što umjetnost može pružiti: kreiranje osjetilnog svijeta za one koji osjećaju i kreiranje osjeta iz područja neiscrpnih i vječnih ideja i valova, u cjelosti, snažno, zvukom i vizualnošću. Suptilno stapanje i spajanje elemenata koji nisu isuviše različiti: gubitak, dobit i dobit kroz gubitak u kontinuitetu. Uz pomoć raznih suputnika poput Steve Albinia, Jarboea, uz mnoštvo solo i uzputnih projekata, ukjljučujući istomišljenike poput The Melvinsa, Sleepa, St. Vitusa, snimljeno je 27 čudnih albuma, izvedeno mnoštvo turneja diljem svijeta i poznatog i nepoznatog, pa zar se to može jednostavno opisati, a mnogi su probali sa – metal, ambijetalni hc – što je pogrešno i u konačnici gubitak vremena.

Još jednom napominjemo: Neurosis je glazba. I umjetnost. Umirujući testament najsjajnijih i najjasnijih trenutaka u našim životima. A ako vi to ne znate, to ne čini ovu izjavu manje istinitom.

Live: Neurosis